Raadslid Marcel Sturkenboom: ,,120.000 euro?''
Raadslid Marcel Sturkenboom: ,,120.000 euro?'' Eigen foto

Raadslid verbijsterd over hoge beloning voor interim-manager

26 juni 2020 om 11:50

Daan Bleuel


LEUSDEN ,,Begrijp ik dat nou goed; 120.000 euro voor een half jaar? Betalen wij een interim-manager 20.000 euro per maand?’’ Raadslid Marcel Sturkenboom reageerde verbijsterd op één van de zaken die bij de behandeling van de Voorjaarsnota aan de orde kwam in de informatiebijeenkomst van de gemeenteraad.


Burgemeester Bouwmeester kon donderdagavond niet anders dan bevestigen dat de constatering van het GroenLinks-PvdA raadslid klopte. Het contract van een externe adviseur wordt voor een half jaar verlengd, tegen een vergoeding van 120.000 euro.

Daarna ontstond verwarring. Sturkenboom riep eerst een beetje cynisch dat hij die baan meteen wilde hebben. Daarna wierp hij de gemeente voor de voeten dat de beloning voor de ingehuurde adviseur hoger zou zijn dan de zogeheten Balkenende-norm (waarmee excessieve beloningen in de publieke sector aan banden moeten worden gelegd). ,,Dat kan helemaal niet’’, aldus Sturkenboom.

De burgemeester ontkende dat, al lukt het niet meteen de aantijging van Sturkenboom goed te weerleggen. ,,De Balkenende-norm is 160.000 euro voor een half jaar’’, wist de burgemeester na een snelle zoekactie op internet.

Dat moest hij later corrigeren. ,,Bij verlenging van een contract is de norm 121.300,= euro. Maar daar blijven wij dus nog steeds binnen’’, antwoordde de burgemeester. ,,En dat is inclusief alle lasten’’, voegde Bouwmeester daar nog aan toe, in een poging de ophef te sussen.

Linksom of rechtsom was het raadslid Sturkenboom niet tevreden. ,,Ik kom erop terug’’, liet hij de burgemeester weten. Dat zal dan bij de raadsvergadering van 2 juli zijn.


Ede beëindigt proef opvang daklozen

EDE Eind 2019 zijn op het terrein van het Sociaal Pension tijdelijk extra woonunits voor de opvang van daklozen (‘buitenslapers’) in gebruik genomen. Aanvankelijk was de bedoeling om de tijdelijke nachtopvang als proef voor de buitenslapers tot 1 mei 2020 open te stellen. Door de corona-crisis en de richtlijnen hiervoor van de rijksoverheid heeft de gemeente Ede de opvang langer opengesteld, maar nu gaat de gemeente er toch mee stoppen.

Omdat de landelijke richtlijnen voor COVID-19 dit toelaten heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de nachtopvang voor daklozen in Ede per 1 augustus 2020 te sluiten. De gemeente werkt samen met het Leger des Heils aan een passende woonplek voor de bewoners van de nachtopvang. Ook maakt de gemeente afspraken en maatregelen om mogelijke overlast van buitenslapers na 1 augustus zo veel mogelijk te beperken.

Na het sluiten van de opvang voor buitenslapers per 1 augustus blijven de woonunits nog staan tot eind december 2021. Tot die tijd kunnen mensen uit het Sociaal Pension er in worden opgevangen. Dit is nodig omdat het Sociaal Pension in de komende periode zal worden gerenoveerd.