Washington

26 juni 2020 om 10:28

Huis van Afgevaardigden VS neemt wet politiehervorming aan

(ANP) Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet aangenomen die een halt moet toeroepen aan het politiegeweld in de Verenigde Staten. Het wetsvoorstel werd ingediend door de Democraten die de meerderheid in het Huis hebben.

De Democraten komen met de wet vanwege de dood van George Floyd. De wet is ook naar hem vernoemd. Hij overleed nadat een politieagent bijna negen minuten lang zijn keel dichtdrukte met een knie. "De Senaat heeft nu twee keuzes, George Floyd eren en deze wet aannemen of niets doen", aldus de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

In het wetsvoorstel staat dat wangedrag van agenten eenvoudiger moet kunnen worden aangepakt. Nekklemmen zouden ook landelijk verboden worden.

De wet moet nu worden goedgekeurd door de Senaat. Daar hebben de Republikeinen een meerderheid. Eerder deze week werd daar gestemd over een politiehervormingswet van de Republikeinen. Die werd weggestemd door de Democraten. Het voorstel om onder meer politiekorpsen te korten als ze geen halt toeroepen aan het gebruik van de omstreden nekklem, ging volgens de Democraten niet ver genoeg.


Gezondheidsdienst: meer dan 20 miljoen besmettingen
in de VS

(ANP/RTR) De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC vermoedt dat meer dan 20 miljoen mensen in de Verenigde Staten besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat is meer dan tien keer zoveel als het officiƫle aantal vastgestelde infecties.

Het CDC baseert zich voor de schatting op tests op antistoffen tegen het virus. Daaruit valt op te maken of iemand besmet is geweest.

Met name deelstaten in het zuiden en westen van de VS hebben de afgelopen dagen het aantal nieuwe besmettingen sterk zien stijgen.