Brandstichters hebben afgelopen avond en nacht op Curaçao wegen geblokkeerd, de brandweer probeert het vuur te blussen.
Brandstichters hebben afgelopen avond en nacht op Curaçao wegen geblokkeerd, de brandweer probeert het vuur te blussen. anp / Prince Victor

Onrustige nacht op Curaçao

26 juni 2020 om 10:24


WILLEMSTAD Op Curaçao was het ook donderdagavond weer erg onrustig met verschillende brandstichtingen, vernielingen en verkeersopstoppingen. De politie had om 22.00 uur (lokale tijd) al meerdere arrestaties verricht. Voor de tweede achtereenvolgende nacht is er een avondklok ingesteld, maar die wordt door veel mensen geschonden.

Nadat woensdag op Curaçao 36 branden waren gesticht en 48 mensen waren gearresteerd voor vernieling en plundering, maakte minister van Justitie Quincy Girigorie donderdag aan het eind van de middag bekend dat er weer een avondklok zou worden ingesteld.

Kort daarna bekogelde een groep jongeren in de wijk Koraal Specht een huis waar familie van Girigorie woont. De jongeren gebruikten onder meer stenen en flessen. Daarop ging een grote hoeveelheid agenten de wijk in. Na het vallen van de avond namen de incidenten toe. Een basisschool in de wijk Steenrijk is in brand gestoken, elders op het eiland een winkel in huishoudelijke apparatuur. Ook na middernacht was het nog erg onrustig op straat.

DOELWITTEN Net als woensdagavond werden enkele leegstaande huizen doelwit van brandstichters en ook veel stukken natuur. Maar ook werden de wegen bij een belangrijke rotonde geblokkeerd. Op verschillende plekken op het eiland werden autobanden op straat gelegd en in brand gestoken. De politie en brandweer hadden hun handen vol aan alle incidenten.

,,Veel mensen op Curaçao hebben het financieel heel moeilijk en zijn boos. Ze zien de politici in de media eindeloos praten en hebben het gevoel dat ze niets voor hen, voor het volk, doen. Dat is de reden waarom mensen de straat op gaan." Dat zegt Amado ‘Broertje’ Rojer, leider van politieke partij PAN en een van de woordvoerders van de demonstranten die woensdag op Curaçao de straat op gingen.

Een manifestatie van vuilnismannen liep woensdag uit de hand toen de oproerpolitie werd ingezet en honderden boze demonstranten vernielingen aanrichtten en winkels plunderden in de binnenstad van Willemstad. Minister van Justitie Quincy Girigorie sprak van "bendes die zich bij de manifestatie aansloten om misbruik van de onrust te maken".

Rojer betreurt het dat de situatie uit de hand is gelopen met plunderingen en vernielingen. ,,Maar we moeten erkennen dat heel veel mensen het financieel moeilijk hebben. Dat is al jaren zo, maar door de coronacrisis heeft de oom of tante die normaal een handje kon helpen nu ook geen geld meer."