Gelderpop lokte vorig jaar duizenden bezoekers naar recreatieplas Zeumeren.
Gelderpop lokte vorig jaar duizenden bezoekers naar recreatieplas Zeumeren. Marco Scheurink

‘Artiesten weer boeken voor 2021’

26 juni 2020 om 09:50

Gelderpop valt in water van Zeumerse Gat

VOORHUIZEN Zon, strand, water én…veel muziek van bekende artiesten. Dat is waar Gelderpop voor staat, een festival dat al twee keer plaatsvond op de eerste zaterdag van juli in 2018 en 2019. ,,Gek!”, reageert organisator Tom Hengeveld (namens Festifairs) op de vraag hoe het voelt dat het grote evenement op Zeumeren dit jaar door corona in het water valt.


Freek Wolff

,,Maar dat geldt voor iedereen in onze branche. Voor ons lijkt het alsof de wereld stilstaat. Normaal probeer je iets op poten te zetten wat mensen plezier geeft, maar we konden niet voorzien natuurlijk dat het niet door kon gaan.”

Het idee voor het festival komt bij Huub van de Vecht vandaan, de man die eerder met zijn bedrijf Festifairs op het Voorthuizense strand begon met een dance-event. ,,Dat was een flink succes, terwijl ik ook de ambitie had om eens iets op touw te zetten. Toen zijn we samen om tafel gaan zitten en is Gelderpop ontstaan. Nu ben ik organisator van dit festival.”

In 2018 kwamen er achtduizend bezoekers en was het prachtig weer, herinnert Hengeveld zich. ,,Er waren artiesten die al een gerenommeerde naam hadden en anderen die net opkwamen, respectievelijk de groep Bløf en de doorbrekende formatie Chef Special. Ik weet nog dat het zo warm was dat Pascal, zanger van die Zeeuwse band, zijn blote voeten verbrandde op de vloer van het podium. Toen werden er voor hem slippers gehaald, dat was een komisch moment. Ook Miss Montreal klonk heel fijn en voor de band Di-rect geldt hetzelfde. Zanger Marcel Veenendaal vertelde dat hij vroeger als jongen op zijn fiets naar Zeumeren kwam om te zwemmen, want hij woonde in de regio. Dus was het voor hem heel bijzonder om er nu te zingen.”

Tijdens het festival mag ook gezwommen worden in de plas, tot aan de boeien, terwijl een reddingsbrigade altijd goed oplet. ,,Het was erg warm, dus menig persoon is kopje onder gegaan. Je kon ook waterfietsen en kano’s huren.”


GUUS MEEUWIS In 2019 was het optreden van Guus Meeuwis de klapper, terwijl dit keer maar liefst twaalfduizend bezoekers Gelderpop bezochten. ,,Deze zanger staat voor saamhorigheid en de Brabantse sfeer. In onze omgeving houdt de bevolking hier ook van en nu klonk die muziek op je eigen stoep bij wijze van spreken.”

Tino Martin maakte er volgens Hengeveld een ,,waanzinnig feest van”, als nieuwe volkszanger van Nederland. Vorig jaar gaven tevens de artiesten Racoon, deejay Dave Roelvink en de Daredevils acte de presence. ,,Die band speelt bekende liedjes uit verschillende decennia, zoals meezingers van Queen.”

Gelderpop heeft altijd een hoofdpodium met live-muziek en daarnaast een tent voor de ‘Helden’ die als deejay muziek draaien. Bovendien was er een Nederlandstalig meezingcafé. ,,In elk genre hadden we iets te bieden.”

Toen de eerste berichten over corona begin maart te horen waren, had de organisator in eerste instantie niet verwacht dat Gelderpop dit jaar niet door kon gaan. ,,We dachten dat het niet zo’n vaart zou lopen en dat de lockdown ervoor zou zorgen dat het allemaal nog wel op tijd goed zou komen. Toen vierde optimisme nog hoogtij, maar na verloop van tijd werd duidelijk dat het hele festivalseizoen op z’n gat kwam te liggen. Dan sta je wel even met de mond vol tanden, zacht uitgedrukt.”

Hengeveld benadrukt dat het niet alleen om de financiële consequenties gaat, want met zijn team van 25 personen werkt hij naar de einddatum toe, om er iets moois van te maken. Dan is het zuur als dit niet door kan gaan. ,,Het is een heel gek gevoel, want we voelen ons hartstikke verantwoordelijk.”

In juli 2020 had de organisator de zeer populaire band Kensington gestrikt voor een optreden. ,,Daar hebben we waanzinnig veel moeite voor gedaan. Naast de bombast en rock van Kensington, zouden de breekbare liedjes van het duo Suzan en Freek mooi kunnen contrasteren. Ze hebben meerdere hits, zoals ‘Weg van jou’. Juist de dynamiek van die verschillende artiesten maakt het festival tot een succes. Dat je naast ronkende gitaren ook rustige muziek hebt. Dit zorgt voor een goed feest. Afwisseling is heel belangrijk.”

Dit jaar zou ook Alain Clark zijn zwoele soulsongs zingen. Wederom zou een coverband een aaneenrijging van hits over het publiek uitstrooien; de formatie Royal Beat staat garant voor medleys in diverse stijlen. Ook de Snollebollekes, Bökkers en Mental Theo zouden opdraven en het doel is om alle artiesten wederom te boeken voor Gelderpop in juli 2021. ,,Maar we weten niet wat de gevolgen van het coronavirus op termijn zullen zijn. want daar is nog geen duidelijkheid over. En de vraag is of je dezelfde artiesten weer kunt boeken.”


STROP De strop die organisator Hengeveld moet nemen, zit hem vooral in de voorbereidende uren en de marketing (websites en banners langs de weg) die dit jaar geen geld in het laatje brengen. ,,Dat gaat allemaal zo de prullenbak in en dat is gewoon zonde. Van die bedragen wordt niemand blij.”

De Barnevelder vindt het niet bij hem passen om met het bedrijf de handdoek in de ring te gooien. ,,We gaan op zoek naar hoe we toch evenementen kunnen organiseren en daar heb je partijen als gemeenten en overheid bij nodig. Het feit blijft dat er iets moet veranderen, maar zolang we nog geen duidelijke kaders hebben hoe het zou moeten, zijn er ook geen mogelijkheden. Want nu zijn festivals gewoon verboden en kun je niks creëren. Maar als er een bijvoorbeeld een vaccin komt en je goed kijkt naar de opzet van festivals in het buitenland, moet er iets mogelijk zijn. Zo zal het evenement Exit in Servië plaastvinden met de helft van het aantal bezoekers. Bovendien is het duidelijk geworden dat het virus in de buitenlucht bijna niet overspringt naar andere personen. Ik denk dat we minder risico lopen dan we misschien denken. We moeten zoeken naar de lichtpuntjes.”