Volgevreten wolf aangezien voor zwanger dier

8 mei 2020 om 21:27

NIJMEGEN (ANP) De Veluwse wolf die met een dikke buik op camerabeelden is gezien, is niet in verwachting, maar had waarschijnlijk net een flinke maaltijd achter de kiezen. De dikke wolf lijkt ook een mannetje te zijn. Daarmee komt de Zoogdiervereniging terug op een eerdere uitlating vrijdag dat het wolvenpaar op de Veluwe binnenkort voor de tweede keer jongen krijgt.


,,Dat er dit jaar weer jonge wolven komen verwachten we wel, maar we hebben daar dus geen bewijs voor gezien op camerabeelden", aldus wolvendeskundige Glenn Lelieveld. De eerste vijf welpen van het wolvenpaar werden vorig jaar rond deze tijd geboren. Die welpen zijn niet meer allemaal in leven.

Het wolvenpaar leeft nu ruim twee jaar op de Veluwe. In die tijd is volgens de Zoogdiervereniging slechts driemaal een schaapskudde aangevallen. In alle gevallen erkende de schapenhouder dat er geen wolfwerende maatregelen waren genomen, zoals een hek met stroomdraad. Een wolf leert heel snel om uit de buurt te blijven van een kudde waar hij een pijnlijke stroomstoot kan oplopen. Veel meldingen van aangevallen schapen komen de laatste maanden uit Drenthe en Noord-Brabant. In Drenthe lijkt zich een mannetje te hebben gevestigd in het Drents-Friese Wold. In Noord-Brabant, op de grens met Gelderland, gaat het waarschijnlijk om een of meer zwervende wolven die op zoek zijn naar een nieuw territorium. Een Brabantse boer en jager heeft de landelijke politiek deze week gevraagd om ingrijpen.