‘Het water staat tot aan de lippen’

10 mei 2020 om 07:57

Grote zorgen bij Barneveldse campinghouders

Jannes Bijlsma

BARNEVELD/VOORTHUIZEN Eigenaren van campings en vakantieparken in de gemeente Barneveld zijn teleurgesteld dat het kabinet pas vanaf 1 juli de ruimte biedt om het sanitair op campings te openen. ,,Er dreigen prachtige, gezonde bedrijven failliet te gaan”, zegt Wilco de Jong, voorzitter van het toeristisch platform Go Barneveld.


Wachten tot 1 juli is volgens de sector niet nodig, aangezien veel campings en vakantieparken al zijn ingericht op de zogenoemde anderhalvemeter-samenleving. ,,Veel parken hebben al maatregelen genomen met het oog op social distancing”, aldus De Jong. ,,Met bewegwijzering, pijlen op de grond en waarschuwingsborden. De boodschap: u bent welkom, maar houdt hier vooral ook afstand.” Gesprekken tussen brancheorganisaties en de politiek zijn gaande om te bezien of van 1 juli ook 1 juni kan worden gemaakt. ,,We hopen echt dat de rijksoverheid en ook de veiligheidsregio dit willen herzien.”

Voor de gemeente Barneveld dreigt anders grote economische tegenslag, voorspelt De Jong. Vorig jaar kwam er in de recreatiesector nog 67 miljoen euro aan bestedingen binnen. ,,Daarmee is het toerisme de derde economische pijler in de gemeente. Ruim 800 voltijdbanen zijn hiermee gemoeid. De geleden pijn van de afgelopen maanden, toen alles vrijwel helemaal dicht zat, is al groot. En als sector moeten we het toch van de maanden juni, juli en augustus hebben. Het water begint de ondernemers aan de lippen te staan. Ze zeggen mij: dit moet echt niet te lang meer duren, anders gaan we failliet.”

De sector heeft wel begrip voor de moeilijke positie waarin het kabinet zit, door het coronavirus. ,,We begrijpen de angst wel: een tweede golf moet absoluut voorkomen worden. Niemand wil dit. Het is niet gemakkelijk, maar toch moeten we proberen positief te blijven.”

En positief, dat is campinghouder Linda van de Bor van De Kleine Stroet in Voorthuizen. Boven alles probeert zij de moed erin te houden. ,,Nee, het is niet gemakkelijk in deze tijd. Wij zijn nu gewoon nog helemaal dicht en er komt dus niets binnen. Maar eigenlijk zijn wij nog wel blij: we hadden erop gerekend dat we pas op 1 september open zouden mogen. Dus eigenlijk is het een meevaller. We hadden dit seizoen al helemaal als verloren beschouwd; nu komt er toch nog iets binnen.” Ze verwacht dat haar camping de coronacrisis zal overleven.


VASTE STANDPLAATSEN Dat verwacht ook Ab Roos, eigenaar van het grotere camping en vakantiepark De Zanderij aan de Hoge Boeschoterweg in Voorthuizen. ,,Wij hebben ook nog onze vaste standplaatsen. Maar collega’s met alleen toeristische plekken, die zitten in zwaar weer. Ja, het kost ons ook heel veel geld. Als we op 1 juli echt weer gaan draaien, dan redden we het wel. En het zou mooi zijn als het, in overleg met de veiligheidsregio en de overheid, lukt om die datum nog iets naar voren te halen. Want wij zijn er helemaal klaar voor om gasten te ontvangen.”

p 5