De 19-jarige Nadine Hoogstraten wordt de nieuwe voorzitter van de lokale jongerenafdeling van de SGP in Barneveld.
De 19-jarige Nadine Hoogstraten wordt de nieuwe voorzitter van de lokale jongerenafdeling van de SGP in Barneveld. Pauw Media

'Kijk ook buiten je eigen kring'

9 mei 2020 om 08:50

Nadine (19) nieuwe voorzitter SGP-jongeren Barneveld

Jannes Bijlsma

BARNEVELD De 19-jarige Nadine Hoogstraten wordt de nieuwe voorzitter van de lokale jongerenafdeling van de SGP in Barneveld. Ze zal hierbij Silvan Hardeman opvolgen, die mogelijk lid wordt van het landelijke bestuur. Nadine, studente HRM op de Christelijke Hogeschool in Ede, is zich zeer bewust van het saillante detail van haar voorzitterschap: ze is een vrouw. ,,Maar laten we er niet een te groot issue van maken.”


Een vrouw op een vooraanstaande post binnen de gereformeerde (jongeren)partij is zeer ongebruikelijk, maar geen unicum. Sinds enkele jaren kunnen vrouwen de partij vertegenwoordigen, maar dat gebeurt slechts heel sporadisch. En in Barneveld is de stap van de SGP-jongeren helemaal bijzonder. Nadine maakt zich er echter niet druk om. ,,Het is logisch dat er mensen vragen bij hebben dat ik voorzitter word. Maar voor ons bestuur was dit niet echt een groot ding. Ik ga geen politieke invloed uitoefenen, zal ook niet vooraan staan in de media als er spannende politieke zaken spelen in Barneveld. Ik ben dan straks eindverantwoordelijk voor onze activiteiten, maar we doen dit alles ook als team.”


LEIDERSROL Al op vijftienjarige leeftijd werd Nadine lid van de SGP-jongeren in Barneveld en sinds 3,5 jaar is ze ook bestuurslid. In zekere zin was ze de ‘natuurlijke opvolger’ van Hardeman, zoals ze het zelf zegt. ,,Ik ben geïnteresseerd in de maatschappij, in politiek. Wat ik ook leuk vind, is om een leidersrol op mij te nemen. Soms ben ik ook degene die tijdens een vergadering zegt: kom, laten we naar het volgende agendapunt gaan. Een beetje leiding geven, een beetje aansturen, dat vind ik leuk. Toen Silvan aankondigde een stapje terug te doen, zei hij dat ik hem kon opvolgen. Er waren geen andere kandidaten, dus werd ik het.”


Nu opereert de lokale jongerenafdeling onafhankelijk van de gereformeerde politieke partij. Toch besloot het bestuur Nadines kandidatuur vooraf voor te leggen bij de Barneveldse raadsfractie. ,,We hebben een goede band met elkaar en die willen we niet kapot maken. Daarom hebben we het vooraf voorgelegd bij de raadsleden. Ik denk dat hun reactie op mijn kandidatuur neutraal was. We hebben hier gezamenlijk een goed besluit over kunnen nemen.”

Wat ze gedaan zou hebben als er vanuit de Barneveldse SGP haar had afgewezen als voorzitter? Die vraag heeft Nadine zichzelf vooraf ook gesteld, zegt ze. ,,Maar gelukkig hoeft die niet beantwoord te worden. Waarschijnlijk zou een mannelijk bestuurslid dan de meeste voorzitterstaken op zich hebben genomen, of iets dergelijks.”


Het is Nadine er ook niet om te doen meer vrouwen te activeren om de politiek in te gaan. Landelijk ziet ze de politieke moederpartij op dit punt een beetje op twee gedachten hinken, sinds vrouwen er vanaf 2013 meer ruimte kregen. Zelf vindt ze het ook moeilijk hier een duidelijke mening over te geven. ,,Op gemeentelijk niveau heb ik er geen bezwaar tegen als vrouwen meer actief worden, maar deze ambitie heb ik zelf absoluut niet. Je moet hierbij ook niet over gevoelens van mensen heen stappen. Landelijk hoeft het wat mij betreft niet. Je hoeft het niet te promoten. Als er vrouwelijke kandidaten zijn, dan zeg ik niet dat je daar terughoudend in moet zijn. Maar ook hierin moet je niemand voor het hoofd willen stoten.” De ‘klassieke’ SGP-lijn, dat de politiek een exclusieve aangelegenheid voor mannen is, onderschrijft zij gedeeltelijk.,,In dit soort discussies wordt er al snel met bijbelteksten gestrooid. Dat kan gevaarlijk zijn. Ik durf niet zo stellig te zijn dat je uit de bijbel de stellige conclusie kunt trekken dat vrouwen niet in de politiek thuishoren. Je kunt je afvragen of je deze teksten direct kunt doorvertalen naar deze tijd.”


ANDERE MENINGEN De SGP-jongeren in Barneveld zijn de afgelopen jaren steeds actiever binnen het Barneveldse politieke domein. Niet om invloed uit te oefenen, maar om jongeren te interesseren voor de politiek en hen te activeren daar iets mee te doen. De vereniging organiseert debatten en politieke avonden, bijvoorbeeld rond de onderwerpen stikstof en de agrarische sector. Het is Nadines missie om de blik van jongeren naar buiten toe te verbreden. ,,Blijf niet te veel hangen in de eigen kring. Dat gevaar ligt in Barneveld wel een beetje op de loer: kinderen gaan naar de eigen school van de eigen kerk. Je komt steeds dezelfde mensen tegen en die vinden vaak ook hetzelfde. Als jongerenafdeling willen wij jongeren ook met andere meningen en levenswijzen in aanraking brengen. Ga niet alleen in gesprek met mensen uit christelijke verzorgingshuizen, maar bijvoorbeeld ook met de Molukse gemeenschap. Dat vind ik heel belangrijk.”

,,Hier in Barneveld heb je veel mogelijkheden voor mensen met een reformatorische achtergrond", vervolgt ze. ,,Enerzijds is dat mooi en ook heel fijn. Aan de andere kant is dat soms ook jammer. Als kind word je gevormd en het is goed om je, ook als reformatorische jongere, te realiseren dat er meer is dan alleen de eigen kring. Dat kwam bij mij op de basisschool eigenlijk vrij weinig tot uiting.”


De Barneveldse politiek volgt Nadine van enige afstand. Wel kreeg ze mee dat er de afgelopen jaren af en toe politieke reuring was, met name gedurende de zogenoemde Barneveldse ‘zandcrisis’. Het kwam hierbij geregeld tot verbale botsingen tussen de SGP-fractie en oppositiepartij Lokaal Belang. Nadine zegt het prima te vinden als er af en toe stevig gediscussieerd wordt in de Barneveldse raad. ,,Er worden belangrijke besluiten genomen, dus dat mag dan ook. In mijn eigen kring ben ik vaak degene die, als iedereen het met elkaar eens is, een bepaalde opmerking maakt waardoor er discussie ontstaat. Je kunt dan wel bij je standpunt blijven, maar dan begrijpt iedereen vaak beter hoe je daartoe komt. Discussie juich ik altijd toe.”