Zeker 22 bewoners AZC Sneek positief op coronavirus

8 mei 2020 om 22:06

SNEEK (ANP) Zeker 22 bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Sneek zijn positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Friesland na berichtgeving van de Leeuwarder Courant. In het centrum wonen ongeveer 550 mensen en werken enkele tientallen personeelsleden. De overige bewoners zullen de komende dagen getest worden. Het centrum is onmiddellijk gesloten.

De getroffenen vertonen allemaal milde klachten. Sommige geteste personen hebben volgens een woordvoerder zelfs helemaal geen klachten. "We verwachten dat er meer besmettingsgevallen naar boven komen als er meer mensen getest worden" aldus de zegsvrouw.

Tot nu toe zijn honderd mensen getest op het coronavirus. De GGD schat dat enkele dagen nodig zijn om iedereen te testen.


Wiebes: biomassa slechts tijdelijk voor warmte en elektriciteit

DEN HAAG (ANP) Het gebruik van biomassa om warmte en elektriciteit op te wekken is ,,inherent tijdelijk". Nederland zal er op termijn van af moeten, zegt minister Eric Wiebes (Klimaat). Biomassa moet straks alleen worden ingezet voor zaken waar geen alternatief voor is, bijvoorbeeld in de chemie.

Dat zegt de bewindsman na een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving over het verbranden van bijvoorbeeld hout om energie op te wekken. Biomassa is belangrijk voor de duurzame economie, concludeert het planbureau. Tegelijkertijd geven de rekenmeesters aan dat er nog steeds geen consensus is over biomassa.

,,Dat is op termijn minder houdbaar", zegt Wiebes over de inzet van biomassa voor warmte en elektriciteit. Maar voor nu is het een belangrijk ,,onderdeel van de mix". Over het gebruik van biomassa ,,met de juiste randvoorwaarden" is er wel degelijk consensus, aldus de bewindsman.

De Nederlandse manier van biomassa verbranden, waarbij onder meer resthout wordt gebruikt, is wel duurzaam, houdt Wiebes vol. ,,Maar als je oerbossen in je kolencentrale gooit, ben je niet duurzaam bezig." Ook het kappen van ,,tachtig jaar oude bomen" om te verbranden, bestempelt hij als ,,een betrekkelijk zinloze aangelegenheid. Dat weigert Nederland dan ook te doen."


Slob wil niet dat scholen eindcijfers opplussen

DEN HAAG (ANP) Scholen mogen niet zomaar de cijfers ophogen van leerlingen die onvoldoende hebben gescoord om hun diploma te halen. Voor deze leerlingen zijn mogelijkheden gecreƫerd om vakken te herkansen.

Dat zei minister Arie Slob (Onderwijs) vrijdag naar aanleiding van de Johan van Oldenbarneveltschool in Amersfoort, die eindcijfers van leerlingen heeft opgeplust. ,,Dat is niet de bedoeling", aldus Slob. ,,We zijn in overleg met de school."