Joris Kingma kocht voor zijn project tien mobiele telefoons voor 11 euro per stuk. ,,De goedkoopste die ik kon vinden.
Joris Kingma kocht voor zijn project tien mobiele telefoons voor 11 euro per stuk. ,,De goedkoopste die ik kon vinden." eigen foto

Project 'Samen op afstand'

8 mei 2020 om 14:30

Student Joris Kingma heeft fascinatie voor telefoons

EDE Voor de opleiding docent theater bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle, stond voor Joris Kingma (22) een nomadisch project gepland. De coronacrisis gooide roet in het eten en de Edenaar bedacht 'Samen op afstand'. ,,Ik laat mensen vanuit verschillende plekken in Nederland met elkaar bellen met mobiele telefoons in de strijd tegen eenzaamheid."


Barry Wensink

Een nomadisch project? ,,We zouden als studenten door heel Nederland rondreizen en verzorgingshuizen en basisscholen bezoeken om theater te maken. Dat komt er nu helaas niet van en daarom zocht ik voor mezelf een alternatief." Dat werd 'iets met telefoons' en dat is geen toeval. ,,Ik heb een fascinatie voor telefoons en vind het leuk om daar mee bezig te zijn. Ik hou me ook altijd op de hoogte van de nieuwste modellen die op de markt verschijnen. In dit geval heb ik gekeken wat het goedkoopste toestel is en die kost 11 euro. De opleiding kwam met een budget om tien stuks aan te schaffen. Het is compleet met oortje, oplader en 5 euro beltegoed."

INSTELLINGEN Kingma schreef tientallen instellingen aan, waaronder verzorgingshuizen en afkickklinieken. Het idee daarachter is dat daar mensen zullen wonen die eenzaam zijn en wellicht graag een gesprek willen voeren. ,,Vaak kreeg ik als reactie dat het een prachtig initiatief is, maar dat ze desondanks geen interesse hebben. Ze hebben zelf al van alles georganiseerd zeggen ze dan. Ook kreeg ik te horen dat ze me zouden mailen en vervolgens hoor je niets meer."

Ook andere bevolkingsgroepen, waaronder studenten, zijn overigens welkom om mee te doen. Inmiddels staat er een handvol deelnemers op de lijst en is het project begonnen. De eerste gesprekken zijn dan ook al geweest. Daarvoor was het ook nodig om personen te 'strikken' die aan de andere kant van de lijn actief willen zijn. ,,Ik heb de tien telefoons naast elkaar op een rijtje gelegd in het centrum van Ede. Daar heb ik een briefje bij gelegd met mijn 06-nummer en het verzoek om dat te bellen." De jonge student ging zelf een stukje verderop staan om te zien wat er zou gebeuren.
,,Als ze zomaar een wildvreemd nummer zouden durven bellen, zouden ze ook vast wel aan het project deel willen nemen is mijn gedachte." Dat was zowaar geen slecht idee en het leverde enkele deelnemers op." De reacties op de niet alledaagse actie waren overigens wisselend. ,,Sommige mensen waren teleurgesteld. Ze zagen tien telefoons op een rijtje liggen en dachten dat er tegelijkertijd muziek uit zou komen."

AANGESLOTEN Joris Kingma heeft het voornemen om de deelnemers aan zijn project iedere keer een sms' je te sturen als zich meer vrijwilligers hebben aangesloten. De student gaat richting het einde van het derde jaar van zijn studie. Momenteel woont hij bij zijn ouders in Ede, omdat de school vanwege corona gesloten is. ,,Ik heb er nog niet echt over nagedacht, maar als het project een groot succes zou worden wil ik het wat groter maken. Wellicht kan ik er dan wel wat mee voor mijn afstudeeropdracht en het blijven coördineren."

Meer info: Joris Kingma, 06-10698048.

Afbeelding