Sterfte laatste weken vooral hoger bij mensen met langdurige zorg

8 mei 2020 om 19:06

DEN HAAG (ANP) Het aantal sterfgevallen is de laatste weken vooral hoger onder mensen die langdurige zorg ontvangen. Eerder bleek al dat het coronavirus verpleeg- en verzorgingshuizen het hardst raakt. Maar de groep die langdurige zorg ontvangt, maar thuis woont, bleef in deze statistieken buiten beeld.

Nieuw onderzoek laat zien dat buiten de verzorgingshuizen met name de ontvangers van langdurige zorg meer overlijden. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de week van 20 april overleden ongeveer 1700 mensen die langdurige zorg kregen, bijna 50 procent meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. Onderzoekers vermoeden dat de sterfte hoger ligt vanwege het nieuwe coronavirus, hoewel zij nu nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden.

In de week van 6 april was de sterfte onder mensen met langdurige zorg het hoogst. Toen overleden in deze groep dubbel zoveel mensen als gebruikelijk. Sindsdien daalt het aantal sterfgevallen.


PIEK Het aantal sterfgevallen onder mensen die geen langdurige zorg ontvangen, begon al een week eerder met dalen. In de week van 30 maart bereikte het aantal sterfgevallen in deze groep een piek. Toen overleden 45 procent meer mensen dan gebruikelijk. In week 17 (20 tot en met 26 april) was de sterfte onder mensen zonder langdurige zorg nog ruim 9 procent hoger.

Een groot deel van de mensen met langdurige zorg woont in een verpleeg- en verzorgingstehuis, zo'n 40 procent, maar dus lang niet allemaal.


Enschede luidt klokken voor herdenking vuurwerkramp

ENSCHEDE (ANP) In Enschede luiden volgende week woensdagmiddag alle kerkklokken om de vuurwerkramp te herdenken. Het is die dag precies twintig jaar geleden. Door brand en explosies in een vuurwerkopslag midden in een woonwijk kwamen toen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend andere mensen gewond. De wijk Roombeek werd compleet verwoest.

De herdenking zou dit jaar groter zijn dan andere jaren, maar dat kan vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus niet doorgaan. In Enschede mogen de vlaggen op 13 mei wel de hele dag halfstok hangen. Het klokgelui begint om 15.25 uur, het moment dat de centrale bunker van de vuurwerkopslag twintig jaar geleden explodeerde.


KRANSLEGGING Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede en de voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp leggen woensdag een krans bij het monument op de Lasonderbleek in de wijk Roombeek. Anderen mogen daar en bij het kindermonument in de wijk ook de hele dag bloemen leggen, maar moeten daarbij wel afstand houden van elkaar.