7 februari 2020 om 22:09

Parijs

Jihadisten Mali 'buiten gevecht'

(ANP/RTR/AFP) Frankrijk meldt zeker 30 jihadisten te hebben uitgeschakeld in Mali. Dat gebeurde tijdens operaties tegen groepen die banden hebben met terreurorganisaties al-Qaeda en Islamitische Staat.

Frankrijk heeft in West-Afrika ongeveer 4500 manschappen gelegerd, die daar extremisten bestrijden. Ook bevindt zich een VN-vredesmacht met zo'n 13.000 militairen in Mali, waar allerlei gewapende groepen actief zijn. Frankrijk greep in 2013 militair in toen jihadisten in het land aan een opmars bezig waren.

Het Franse leger meldt onder meer een gewapende drone, een gevechtsvliegtuig en helikopters te hebben ingezet bij de recente operaties tegen de jihadisten. Die vonden plaats in het grensgebied met Burkina Faso en Niger. Het is onduidelijk of de "geneutraliseerde" strijders zijn gedood of gevangen genomen.

Frankrijk kondigde zondag aan versterkingen naar de regio te sturen. Het zou gaan om 600 extra manschappen. Dat hun missie niet zonder gevaar is, bleek in november vorig jaar. Toen kwamen in Mali dertien Franse militairen om het leven toen hun helikopters in de lucht op elkaar botsten.