Toon Gerbrands (links) eerder dit jaar samen met de Noorse schaker en voetballiefhebber Magnus Carlsen.
Toon Gerbrands (links) eerder dit jaar samen met de Noorse schaker en voetballiefhebber Magnus Carlsen. Koen Suyk

PSV-bestuurders gaan door

7 februari 2020 om 18:43

Zowel De Jong als Gerbrands werden bedreigd

EINDHOVEN (ANP) De PSV-bestuurders Toon Gerbrands en John de Jong gaan door met hun werk, hoewel ze de afgelopen weken beiden werden bedreigd.

Technisch manager De Jong zei vorige week sterk te twijfelen over zijn toekomst bij PSV, omdat zijn veiligheid en bewegingsvrijheid in het geding waren. Ook algemeen directeur Gerbrands ontving bedreigingen.

"De persoonlijke veiligheid was op sommige momenten in het geding", zegt de algemeen directeur. "De recherche is voor onderzoek bij mij thuis geweest. Ook moesten er camera's worden opgehangen. Blijkbaar is dat de prijs die men tegenwoordig betaalt voor deze functie."

Na gesprekken met onder meer de raad van commissarissen, sponsoren, supporters, spelers en stafleden besloten Gerbrands en De Jong door te gaan met hun werkzaamheden bij PSV, dat al maanden tegenvallend presteert. "Uit de gesprekken bleek dat iedereen graag samen vooruit wil, dat er vertrouwen is in elkaar en dat we elkaar steunen. Iedereen weet dat dit laatste in de voorbije weken niet altijd het geval was, gezien een aantal vervelende gebeurtenissen. We laten dit nu allemaal achter ons en richten onze blik op de toekomst. De directie is verantwoordelijk en zal nadrukkelijk de kar trekken."

Het ontslag in december van trainer Mark van Bommel heeft nog niet tot de gewenste ommekeer geleid. De ploeg van interim-trainer Ernest Faber wacht nog altijd op de eerste zege na de winterstop. PSV is afgezakt naar de vijfde plaats in de eredivisie. Boze supporters riepen onlangs na het gelijkspel tegen FC Twente om het vertrek van De Jong. Ze probeerden ook de hoofdingang van het stadion binnen te dringen.

"Daar is een grens overschreden. Het was PSV-onwaardig, daar is iedereen het over eens, zo bleek tijdens onze gesprekken", aldus Gerbrands. "Alle beslissingen die de afgelopen tijd zijn gevallen, waren weloverwogen. Daar staan wij ook met de kennis van nu volledig achter." Gerbrands en De Jong gaan samen op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen. Het bestuur heeft bij de selectie van Faber één opdracht neergelegd: "Voor iedereen is duidelijk dat Europees voetbal halen het doel is. Coûte que coûte."