Nieuwbouwwijk Holzenbosch in Voorthuizen.
Nieuwbouwwijk Holzenbosch in Voorthuizen. heliflight.nl

Twijfel bij makelaars over goedkope woningen

7 februari 2020 om 20:28

'Geen veredelde kippenhokken bouwen'

BARNEVELD Barneveldse makelaars twijfelen aan de haalbaarheid van de bouw van goedkopere woningen in de gemeente. De kosten voor de bouw en de grond zijn de afgelopen jaren zo hard gestegen, dat onzeker is of er representatieve starterswoningen voor een acceptabele prijs gebouwd kunnen worden.

Jannes Bijlsma

Deze week besloot de Barneveldse gemeenteraad dat bij nieuwbouw het aandeel goedkope huur- en koopwoningen de komende jaren groter moet worden. Dit omdat starters uit de eigen gemeente grote moeite hebben een woning te kopen, vanwege een 'oververhitte' woningmarkt. Makelaar Jan Westeneng van Westeneng Makelaardij ziet in dat er een probleem ligt op de markt voor starters, maar vraagt zich af of meer goedkope woningen bouwen haalbaar is. ,,Het kan op papier allemaal kloppen. Ik ben ook een voorstander van meer goedkope bouw. Maar ik betwijfel of het praktisch haalbaar is. De grond is zeer duur, de bouwkosten lopen steeds verder op. Bovendien moeten alle nieuwbouwwoningen gasloos worden gebouwd. Als je nog voor traditionele startersprijzen wilt bouwen, moet je het in minder vierkante meters zoeken. Maar je moet ook geen veredelde kippenhokken willen bouwen.”

Ook makelaar Gerben Hartkamp van Midden Nederland Makelaars heeft zorgen over de toename van de zogenoemde stichtingskosten, alle kosten die worden gemaakt voor de bouw van een woning. ,,Dat is een gegeven. Niet alleen in Barneveld, in heel Nederland speelt dit.” Hij denkt echter wel dat starters te porren zijn om kleiner te wonen. ,,Ik merk dat starters best tevreden zijn met andere type woningen. In Amsterdam zie je nieuwe woonconcepten en die lopen heel goed. Barneveld is een iets traditionelere gemeente, maar ik denk dat mensen ook hier best iets kleiner willen wonen.” Hartkamp heeft wel begrip voor de keuze van de Barneveldse politiek. ,,We hebben nu eenmaal een jonge gemeente. Jongeren willen het huis uit en in hun eigen regio wonen. Gelukkig wordt er nog veel gebouwd in de gemeente, al is het misschien niet genoeg om iedereen te helpen. Wij hebben duizenden woningzoekenden in ons bestand.” Wel vraagt hij ook aandacht voor de doorstroming in Barneveld. ,,Stel nu dat we slechts één nieuwe woning in de hele gemeente zouden kunnen bouwen. Dan zou ik iets duurder bouwen. Je kunt dan misschien wel vier gezinnen helpen die doorstromen op de markt. Met alleen goedkope huizen kom je er niet.”

p Weekend