Barneveld moet 'wandelgemeente' worden , met op termijn een netwerk van 322 kilometer aan wandelpaden.
Barneveld moet 'wandelgemeente' worden , met op termijn een netwerk van 322 kilometer aan wandelpaden. ...

'Wandelgemeente' met 322 kilometer pad

7 februari 2020 om 14:33

Barneveld wil 136.000 euro investeren in wandelrondjes

Wouter van Dijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld wil zich profileren als wandelgemeente. Door naast het wandelrondje om het dorp Barneveld heen - een pad van 44 kilometer dat nu in aanleg is - ook wandelrondjes om andere dorpen uit te zetten en die routes weer aan te laten sluiten op bestaande klompenpaden en lange afstandswandelingen, ontstaat een wandelnetwerk van in totaal 322 kilometer aan paden. Er hoort ook een eenmalige gemeentelijke investering bij: 136.000 euro.

De komende twee jaar moeten er wandelrondjes bijkomen om Garderen (30 kilometer), Kootwijk (23 kilometer), Kootwijkerbroek (20 kilometer), Voorthuizen (25 kilometer) en Stroe (12 kilometer), is althans het voorstel van het Barneveldse college van burgemeester en wethouders. De afgelopen maanden is hier een zogeheten 'verkenningsonderzoek' voor uitgevoerd, met gesprekken met verenigingen voor Plaatselijk Belang per dorp. Uit die gesprekken kwam volgens het college naar voren dat er behoefte is aan de paden. Ook zijn de mogelijkheden verkend.

EIGEN ROUTE UITSTIPPELEN Als al deze rondjes zijn uitgezet, is de volgende stap om nog eens 50 kilometer aan wandelroutes toe te voegen om de verschillende routes met elkaar en met bestaande andere wandelroutes en klompenpaden te verbinden. Uiteindelijk levert dat, mét het rondje Barneveld (44 kilometer) dat dit voorjaar wordt geopend en de al bestaande routes, een Barnevelds wandelnetwerk van 322 kilometer op. Wandelaars kunnen met dit netwerk hun eigen route uitstippelen.

Voor de aanleg van al deze nieuwe paden is een bedrag van naar schatting 272.000 euro nodig, waarvan Routebureau Veluwe de helft betaalt en de gemeente Barneveld de andere helft, 136.000 euro (61.000 euro voor de aanleg van de vijf nieuwe dorpenrondjes en 75.000 euro voor de aanleg van de verbindingsstukken.) In maart komt het college hiervoor met een dekkingsvoorstel richting de Barneveldse gemeenteraad.

GARDEREN EN KOOTWIJK Gaat de raad akkoord met het wandelplan, dan worden deze zomer al de wandelrondjes rond Garderen en Kootwijk uitgezet. Rond die dorpen zouden voldoende mogelijkheden voor routes zijn en bovendien is er volgens het onderzoek veel belangstelling voor. Voor de routes rond Stroe en Kootwijkerbroek wordt vervolgens dit jaar een verkenning uitgevoerd als het gaat om de ,,mogelijkheden en onmogelijkheden'' om de ontbrekende verbindingen te realiseren.

VOORTHUIZEN Realisatie van het rondje om Voorthuizen schuift naar volgend jaar, omdat uitvoering daarvan afhankelijk is van gesprekken met Plaatselijk Belang over de vraag of dit rondje gewenst is en hoe dat eventueel te combineren is met de groene slinger door Voorthuizen en al bestaande wandelpaden om het dorp heen. ,,Er gebeurt op dit moment te veel in en om het dorp om nu een wandelroute uit te zetten (nieuwe rondweg, herontwikkeling van het centrum, aanleg van de groene slinger en de ontwikkeling van woonwijken).

Verder worden in 2021 de verschillende routes verder verbonden en wordt ook het bestaande klompenpad rondom Zwartebroek en Terschuur aangesloten. Ook het bestaande Glindhorsterpad, dat de komende tijd wordt aangepast, sluit aan op het netwerk.

TOERISME Het wandelplan komt voort uit het plan van Pro'98, opgenomen in het coalitieakkoord, om wandelen in het buitengebied rondom de verschillende dorpen een prominentere plek te geven. ,,We kunnen zo Barneveld op de kaart zetten als wandelgemeente. Dat trekt meer toeristen en is goed voor de lokale middenstand'', stelt het college. Daarnaast zorgen de paden er volgens het college voor dat dit netwerk meer mensen uitnodigt om, op laagdrempelige wijze, een stuk te gaan wandelen en zo meer te bewegen in de buitenlucht. ,,Als meer mensen gaan bewegen, is dat goed voor de gezondheid. De gemeente heeft een prachtig buitengebied. Als inwoners zich bewust zijn van deze rijkdom in de nabije omgeving, raken ze daar meer betrokken bij'', is verder de gedachte. ,,Door een wandelnetwerk aan te leggen, wordt het landschap met haar cultuurhistorische waarden, nog meer ontsloten en beleefbaar gemaakt voor zowel bewoners als recreanten.''

BUITENFITNESS In het coalitieakkoord is ook het plan opgenomen om de wandelpaden te combineren met bewegingsmaterialen voor buitenfitness. Die komen er nu nog niet. ,,De prioriteit is nu gelegd bij het realiseren van het netwerk. Daarna kunnen in samenspraak met de bevolking locaties worden onderzocht voor deze materialen.''