[-55-]

28 januari 2020 om 12:54

‘Nee, maar jullie zijn heel andere types. En ik heb echt geprobeerd om niet toe te geven aan die gevoelens, maar toen het eenmaal losgekomen was, kon ik ze niet meer wegstoppen. Ik had eigenlijk geen keus meer. Ik wilde jou en Willemijn niet in de steek laten, maar door het gevoel dat ik voor Karin had gekregen, kon ik geen goede partner meer voor jou zijn. Ik heb het altijd heel erg gevonden dat mijn geluk ten koste ging van dat van jou, Roos.’ Nu staat hij stil en kijkt haar aan.

‘Maar dat is niet zo, Jasper. Doordat jij wegging heb ik moeten leren om voor mezelf te zorgen. Ik heb ontdekt dat ik helemaal niet breekbaar ben, maar juist een sterke vrouw. De afgelopen jaren heb ik een leven opgebouwd, geleerd om zuinig te zijn en mezelf te redden. En nu is daar mijn eigen bedrijf bij gekomen. Eerlijk gezegd ben ik trots op wat ik bereikt heb.’ Ze kijkt hem fel aan.

‘Je hebt gelijk en je hebt alle reden om trots op jezelf te zijn. Ik ben blij met ons gesprek, Roos, want het geeft mij ook een ander beeld van onze relatie en van jou.’ Hij glimlacht en steekt zijn hand naar haar uit.

Ze pakt zijn hand en samen lopen ze weer verder. ‘Ik bleef maar denken dat ik wat verkeerd had gedaan in onze relatie en dus ook met Hein. Maar nu realiseer ik me dat het gewoon pech was. En dat het goed is dat Hein en Paula samen verdergaan. Hein en ik pasten niet echt bij elkaar en het had niet zo lang meer geduurd en dan was dat duidelijk geworden.’ Roos praat langzaam, want ze verwoordt haar gedachten zoals ze bij haar opkomen. Nu ze zo sterk voelt dat ze na de breuk met Jasper juist een goede ontwikkeling in haar persoonlijkheid heeft doorgemaakt, kan ze de relatie met Hein ook wat objectiever analyseren.

Jasper knikt instemmend.

‘Ja, eigenlijk is de breuk met jou het beste wat me kon overkomen,’ zegt ze lachend en een beetje cynisch, want zo ziet ze het niet echt. Wat ze wel oprecht voelt is dat ze er het beste van heeft gemaakt en dat het haar op een positieve manier heeft gevormd. ‘Bedankt, Jasper, dat je tijd voor mij hebt gemaakt.’ Ze knijpt in zijn hand.

‘Gekke meid, ik vind het fijn dat we dit samen gedeeld hebben. Ook voor jou is er nog een leuke man, dat weet ik zeker.’

‘Wie weet, maar daar hou ik me op dit moment niet mee bezig. Vertel eens wat meer over je jongens.’

Uitgebreid kletsend lopen ze de vertrouwde route.

[Hoofdstuk 20

‘Happy New Year!’

‘Gelukkig Nieuwjaar!’

Roos, Willemijn, Merel en Jakob klinken met de champagneglazen en kussen elkaar. Ze hebben oudejaarsavond met elkaar doorgebracht. Met de conference en spelletjes was het een avond zoals ze deze al jaren met elkaar vieren.

‘Ik wens je een mooi jaar toe, lieverd,’ zegt Roos tegen haar dochter, terwijl ze haar omhelst.

‘En ik hoop dat jij dit jaar meer geluk in de liefde zult hebben, mam. Zakelijk gaat het supergoed, ik ben trots op je.’

Ondertussen is buiten het vuurwerk losgebarsten en gaan ze met de jassen aan naar buiten. Het is wat mistig, waardoor ze weinig zicht hebben. De honden zijn gelukkig niet angstig, maar blijven wel veilig binnen. Als Willemijn en Roos die nacht weer naar huis rijden, kletsen ze nog een beetje na.

‘Nog een paar dagen en dan ga ik weer terug naar Amsterdam. Ik heb het heerlijk gehad, mam, deze kerstvakantie bij jou.’

‘Ik hoop dat die logees van jullie dan wel vertrokken zijn, en de boel een beetje netjes hebben achtergelaten,’ zegt Roos, terwijl ze de auto bij het flatgebouw parkeert.

‘Pien en Rick gaan over twee dagen langs om te zien hoe het ervoor staat. Pien heeft de huurders al ontmoet en was heel positief. Dus het zal best meevallen, maar ik ben er nog niet helemaal gerust op.’

‘Nu lekker slapen, we zien wel hoe laat we morgenochtend wakker zijn,’ zegt Roos met een grote gaap. Even later is alles rustig in de flat.

2 januari valt op een woensdag en dan hoeft Roos niet in de winkel te werken. Ze heeft zich voorgenomen om een planning te maken voor de workshops die ze wil aanbieden. Met de hulp van Willemijn heeft ze een mooie agendatool op haar Facebookpagina gezet. Hiermee kan ze laten zien welke activiteiten ze allemaal op de rol heeft staan. Verder heeft ze tussen kerst en oudjaar een inventarisatie gemaakt van alle artikelen die ze moet aanvullen. Ze zal wol, vilt en leer moeten inslaan om haar voorraad weer aan te vullen. Ze merkt dat er nu in de winter minder animo is voor hondenlijnen en halsbanden, maar de vraag naar tablet- en smartphone-sleeves blijft groot. Ze heeft een idee voor een nieuw ontwerp waar ze mee aan de slag wil. Terwijl ze in haar werkkamer zit en naar buiten kijkt, hoort ze een ping van haar telefoon. Ze ziet dat de eerste aanmelding voor de workshop Leer & vilt in januari al is binnengekomen. Ze glimlacht en verbaast zich weer dat Studio Roos zo’n succes is geworden. Het enige waar ze zich een beetje zorgen over maakt, is of ze niet te veel hooi op haar vork heeft genomen. Succes is broos en als ze niet tijdig haar producten kan leveren, gaan mensen op zoek naar iemand anders. Is het niet te veel? De workshops, de webshop én het werken in de winkel van Claudia?

[wordt vervolgd