Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet tijdens de presentatie van het kunstwerk Levenslicht.
Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet tijdens de presentatie van het kunstwerk Levenslicht. BDU Archief

Holocaustmonument maakt rondreis langs scholen

BARNEVELD/VOORHUIZEN Levenslicht, het tijdelijk monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, komt ook naar de gemeente Barneveld. De gemeentelijke toernee start komende woensdag bij de Koningin Wilhelminaschool in Voorthuizen.

Levenslicht bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. De komende weken worden delen van het werk tentoongesteld in de ruim 150 Nederlandse gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. "Dit tijdelijk lichtmonument maakt in die gemeenten de leegte en het gemis tastbaar van deze grote groep landgenoten die tijdens de oorlog is vermoord, louter en alleen om wie zij waren" , zegt comitévoorzitter Gerdi Verbeet. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

WILHELMINASCHOOL Het lichtkunstwerk, gemaakt door Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, werd donderdag onthuld op de hoek van de Stieltjesstraat en de Eva Cohen-Hartogkade aan de Maas in Rotterdam. Het monument wordt tussen 22 januari en 2 februari 2020 tentoongesteld.

De tournee begint op woensdag 22 januari om 10.30 uur bij de Koningin Wilhelminaschool in Voorthuizen, in aanwezigheid van burgemeester Asje van Dijk. Hij zal de leerlingen een toelichting geven. De stenen zijn daar te zien tot en met 24 januari. De stenen reizen achtereenvolgens langs de Rehobothschool in Kootwijkerbroek, de Prins Bernhardschool in Garderen, de Ds. J. Fraanjeschool in Barneveld, Het Anker in Zwartebroek, De J.H. Donnerschool in De Glind, De Zaaier in Terschuur en De Bron in Stroe. Bij aankomst van de stenen wordt steeds een toelichting verzorgd,