Evert Bekebrede: ,,Soms kan ik winnen.”
Evert Bekebrede: ,,Soms kan ik winnen.” Rik Bronkhorst

‘[Een goede pot] is het enige dat telt’

BDSV werd op 22 februari 1935 opgericht, vertelt schaker Evert Bekebrede (53). De Barnevelder is al tien jaar lid van de vereniging. ,,Ik ging erop voor de gezelligheid”, vertelt hij. ,,Want schaken, dat kon ik eigenlijk helemaal niet zo goed. Nu gaat het wel beter hoor”, stelt hij gerust. ,,Soms kan ik winnen.”

Hij maakt zich op voor een avondje schaken. ,,Nou, laat dat ‘je’ maar weg. Meestal duren de avonden hier lang. Het spel is niet zomaar voorbij”, lacht hij. ,,Spelers krijgen beiden anderhalf uur de tijd om zetten te doen. Bij elke zet komen er weer tien seconden bij op de klok. Het spel kan zo meer dan drie uur duren”, legt hij uit.

In een ruimte in het Nederlands Pluimveemuseum staan de schaak- en damborden inmiddels al klaar. ,,We zitten nu ongeveer anderhalf jaar op deze locatie”, vertelt Bekebrede. ,,Daarvoor zaten we in ons eigen denkspelcentrum aan de Churchillstraat, vlak achter het Schaffelaartheater. Dat gebouw moest ruimte maken voor de Ds. J. Fraanjeschool.”

Hij is tevreden over de locatie. ,,Het is een goede tussenoplossing. We zijn gastvrij ontvangen en de komende anderhalf jaar zijn we verzekerd van een locatie. We hopen dat er ook snel zicht is op een structurele oplossing.” Een idee schiet hem plots te binnen. ,,Hoe mooi zou het zijn als we met meerdere sportverenigingen op één locatie zitten?”

OPBRENGST Ook financieel gaat het niet slecht met de vereniging. Daar is penningmeester Maarten Jol duidelijk over. ,,We halen onze inkomsten uit de contributie die leden betalen. Daarmee kunnen we ons goed redden.”

Ondertussen komen steeds meer leden binnenwandelen. Kevin van Brummelen was al langer aanwezig. Voordat de volwassenen komen, geeft hij samen met Hans Lijster les aan de jeugd van acht tot en met twaalf jaar. ,,Dat vinden we erg belangrijk”, vertelt hij. ,,Zij zijn immers de toekomst.” Daarnaast kan de jeugd meedoen aan een externe competitie.

De jonge schakers komen over het algemeen via het ‘schoolschaken’ binnen bij de vereniging. ,,Dat zijn degenen die het spel zo leuk vinden dat ze extra les willen hebben. Dat kan bij ons, en dan inderdaad in de hoop dat ze blijven hangen.” Hij vertelt dat er op dit moment acht jeugdleden zijn die schaakles krijgen. ,,Van damles hebben we lang geleden al afscheid genomen. Daar is op dit moment simpelweg geen animo voor, maar wellicht kunnen we daar in de toekomst wel weer les in geven.”

Het is volgens hem ,,lastig” om jongeren aan de vereniging te binden. ,,Er heerst toch een stigma rond het schaken, vooral dat het een ‘grijze’ sport is. Dat is jammer.”

GEZELLIGE PLEK Dat stoffige imago van de vereniging is onterecht, bewijzen Stan van de Ridder (21) en Jeroen van Winkoop (22). De jonge twintigers hebben het erg naar hun zin op de vereniging. ,,Ik merk altijd dat er vooral veel vragen zijn”, zegt Van Winkoop. ,,Ik vertel dan dat de vereniging écht een leuke en gezellige plek is.”

De 87-jarige Jan van de Koot is het daarmee eens. Hij is al 61 jaar lid van BDSV. ,,Ik hoop nog lang lid te blijven”, vertelt de dammer trots. Van het schaakspel heeft hij lang geleden al afscheid genomen. ,,Dammen is namelijk veel moeilijker”, lacht hij, terwijl hij aan tafel schuift bij de andere spelers. Opvallend is dat veel dertigers dit spel spelen.

LOTEN Het zaaltje in het Pluimveemuseum is inmiddels aardig volgelopen. Er zijn ongeveer twintig dammers en schakers aanwezig. Voordat de partijen daadwerkelijk beginnen, wordt er eerst geloot wie tegen wie gaat spelen. Daarna neemt iedereen plaats aan één van de speelborden. Naast de interne competitie, doen sommige leden ook mee aan een externe competitie.

En dan is het plots helemaal stil. Er heerst opperste concentratie bij de BDSV-leden. De eerste schaakstukken en damschijven worden van hun plek verschoven. De stilte wordt doorbroken door stevige tikken die op de schaakklokken worden gegeven. Na verloop van tijd komen de spelers steeds vaker van hun plek. ,,Het is fijn om tijdens de pot even rond te lopen of wat te drinken. Je hebt daar natuurlijk ook alle tijd voor”, lacht Bekebrede.

KNOBBELEN Twee uur later zijn de meeste partijen wel zo’n beetje afgelopen. Sommige leden zijn inmiddels aan de nazit begonnen. ,,Er wordt soms tot best laat nagetafeld”, zegt Bekebrede. ,,Dat kan gelukkig, hier in het museum.” Vast onderdeel is daarna het knobbelen, waarbij vijf of zes leden die meedoen drie muntstukken hebben, en er daarvan een aantal of geen in de hand doen. Uiteindelijk is dan de vraag: hoeveel munten zitten er in totaal in alle handen. Waar een half uur geleden nog de stilte regeerde, hebben de leden nu veel lol met elkaar.

Bekebrede blikt nog even terug op zijn spel. ,,Aan het eind is het wel erg spannend”, gaat hij verder. Hoewel hij net verloren heeft, is de moed hem niet in de schoenen gezonken. ,,Ik heb een mooie pot gespeeld. Daar gaat het bij het schaakspel om. Je hoeft niet per se te winnen. Het spelen van een goede pot, dat is het enige dat telt.”

[BDSV organiseert ter gelegenheid van het jubileum op zaterdag 4 juli een open toernooi, waaraan ook niet-leden kunnen meedoen.

De jeugd van BDSV.
De dammers van BDSV.
Hans Lijster geeft les aan de jeugd.
Opperste concentratie heerst tijdens de pot.
Jan van de Koot.