Aan de bar in café Wessel. Van links naar rechts Bastiaan Vos, Wendy van de Veen-Schut en Alie en Jaap Schut.
Aan de bar in café Wessel. Van links naar rechts Bastiaan Vos, Wendy van de Veen-Schut en Alie en Jaap Schut. Pauw Media

'Het is nu [mooi geweest]'

Jaap, Alie en Wendy Schut geven stokje café Wessel door aan Bastiaan, Jacco en Dorien Vos

Het kroeghondje Olly trippelt vrolijk rond in het café dat in 2022 al honderd jaar bestaat. 'Hier maj plat proatn', staat op een bordje boven de bar. 'Zoals het klokje thuis tikt, tikt het in de kroeg ook', luidt een andere wijsheid aan de wand. André Hazes zingt over een vlieger voor zijn moeder. Jaap voelt zich nog steeds op zijn plek en zegt dat hij de afgelopen jaren een goede band opbouwde met zijn klandizie.

NOOIT RUZIE De cateringactiviteiten richting bedrijven in het dorp en jongens in caravans was vanaf 2013 de sleutel tot succes. ,,Dat sloeg enorm aan. Het gevolg was dat op termijn jongeren uit verschillende keten steeds vaker zelf naar het café kwamen. Met z'n allen is het nu hartstikke gezellig. Ik ben heel sociaal en vriendelijk, maar ze weten ook dat ik soms op moet treden. Er is nooit ruzie, want Kootwijkerbroek is heel hecht."

Jaap groeide op aan de Nachtegaalweg en woont nu met zijn vrouw aan de Kosterijweg. Zijn echtgenote groeide op aan de Essenerweg en allebei zijn ze rasechte 'Kootjebroekers'. Van 2007 tot 2011 deed Alie al ervaring op in hetzelfde café, samen met haar vriendin Diny Kruinis. Ze schudt de geschiedenis uit haar mouw, met de eigenaren Rein van Ee, Wim Schut, Beer van Dijk en anderen. De naam Wessel is altijd zo gebleven, geënt op de straatnaam Wesselseweg.

Jaap deed in zijn werkzame leven eertijds andere dingen. Zo werkte hij bij Haanschoten Stoffering in Barneveld, had hij een varkensfokkerij en kwam hij in de bouwbranche terecht. ,,Ik heb nog een tijdje postduivenhokken gebouwd, want ik ben een heel fanatieke liefhebber van postduiven."

De horeca boeide hem wel, doordat zijn vrouw hier reeds veel ervaring in had en hij houdt van de omgang met mensen. ,,Ik hielp in de jaren voordat we het café overnamen in het weekend al mee." Vanaf 2013 bood de familie ook dagschotels aan, met vooral schnitzels en patat friet. ,,Goed en veel", licht Jaap toe.

Hij wijst erop dat de bedrijven in zijn dorp de laatste tien jaar enorm zijn gegroeid. ,,Wat ze hier allemaal presteren, is onvoorstelbaar en daar ben ik heel trots op. Dit is het welvarendste dorp van Nederland." Op vrijdagavond wordt het café veel gemaild of gebeld om eten te bezorgen. ,,Hele dozen vol."

SPORT Hoogtepunten bij Café Wessel lagen de afgelopen jaren ook op het terrein van de sport. Jaap voetbalde samen met de vader van wielrenner Wilco Kelderman en zo ontstond zijn liefde voor het racefietsen. En de zoon van Jaap was een zeer befaamd motorcrosser. Hij werd gesponsord door dorpsgenoten, waardoor de band toenam. ,,De wildavonden aan het eind van het seizoen zijn altijd een succes."

Motorsport, autoracen en voetbal is in het weekend op een groot tv-scherm te bekijken in het café. Het waren memorabele dagen tijdens WK in 2014 van het Nederlands elftal. ,,We hadden een scherm van vier bij vier meter op het parkeerterrein en er was muziek van een deejay. Elke wedstrijd kwam er zes á zevenhonderd man. Er waren ook jongens uit Stroe, Wekerom en Barneveld. Het was niet te geloven, want het was mooi weer buiten."

BEACHVOLLEYBAL Dochter Wendy van de Veen-Schut (40) werkt al lange tijd mee en werd drie jaar geleden mede-eigenaar. Ze woont met haar man en vier kinderen alweer zestien jaar in Terschuur en wil nu meer tijd aan haar gezin besteden en het vrijwilligerswerk bij Terschuurse Boys. Ze zal de persoonlijke verhalen die sommige jongens aan haar vertelden wel missen.

Bovendien heeft ze goede herinneringen aan de jaarlijkse beachvolleybal-dag in de zomer. ,,Dat heeft mijn dochter grandioos opgezet", licht haar vader toe. Op aangevoerd zand strijden dan zo'n dertig teams achter het café om de eer. Met aansluitend een feestavond.

Muziek speelde sowieso een flinke rol in het café. Jaap herinnert zich dat René Kast en Stef Ekkels bij hem in de nacht een bekend lied schreven: 'Beter te dik in de kist dan een feestje gemist'. Bij Café Wessel is deejay Robert Pouwels kind aan huis, ook met een Hazes-imitatie. ,,Hij kent alle jongens hier."

Jaap Schut gaat nu met pensioen en vindt het werkzame leven genoeg geweest. Alie werkt vanaf haar vijftiende in de horeca en vindt het eveneens welletjes. Ze zullen nu het eigen huis op gaan knappen, naast veel fietsen en wandelen. Ongetwijfeld zal het echtpaar nog weleens ontspannen aan de Wesselseweg 156. 'Een pilsje van Alie en Jaap is iets wat altied smoakt' is de nostalgische slogan nog aan de muur.

DORPSFEEST Ze wijst nog op het personeel dat altijd hard werkte: Coriene, Jet en Gerriëtte. ,,Zij stonden altijd voor ons klaar." De familie Schut is blij met jong bloed in het café, omdat Bastiaan vol vuur het stokje over gaat namen. Het pand blijft in bezit van de familie Bouw uit Voorthuizen. Lang geleden werkte Bastiaan reeds een paar jaar in Café Wessel, terwijl hij de laatste jaren bij De Elstar Catering in Barneveld de handen uit de mouwen stak. Na een gesprek met Schut ging de Kootwijkerbroeker de uitdaging aan om Café Wessel over te nemen. ,,Ik wilde altijd al graag iets voor mezelf. In juli organiseerde ik al het dorpsfeest 'Wessel on Tour'. Nu doe ik dat met een clubje van zes." Hij vindt de overname spannend, maar is blij dat hij in een florerend café stapt, opgebouwd door zijn voorgangers. ,,Ik ga op dezelfde voet verder."