De gemeente Barneveld wil de eikenprocessierups dit jaar vooral preventief aanpakken.
De gemeente Barneveld wil de eikenprocessierups dit jaar vooral preventief aanpakken. Pauw Media

Barneveld opent aanval op 'jeukrups'

17 januari 2020 om 15:30

Maatregelen tegen eiken-processierups

Wouter van Dijk

BARNEVELD Met een set aan maatregelen wil de gemeente Barneveld overlast door de almaar oprukkende eikenprocessierups beteugelen. Op meerdere plekken worden bomen in het voorjaar preventief ingespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Daarnaast moeten met bloemrijke stroken en vogelkastjes de natuurlijke vijanden van de rups meer worden aangetrokken en worden in de zomer vallen geplaatst voor eikenprocessievlinders.

Dat meldt de gemeente in haar plan van aanpak voor de bestrijding van de rups voor dit jaar. De gemeente trekt nu 65.000 euro uit voor de bestrijding. Dat is minder dan vorig jaar, toen de gemeente alleen al voor het verwijderen van de nesten 144.000 euro uitgaf. ,,Omdat we dit jaar meer willen inzetten op het preventief werk, gaan we ervan uit dat de totale kosten lager zullen uitvallen.''

De rups, die sinds 2005 in toenemende mate voorkomt in deze gemeente, zorgt via zijn brandharen voor gezondheidsproblemen bij mens en dier. Afgelopen zomer had een groot deel van Nederland last van de rups en de verwachting is dat de overlast ook komende zomer toeneemt. De haren kunnen onder meer zorgen voor huidklachten, neus-, keel- en luchtwegklachten en oogklachten.

NATUURLIJKE VIJANDEN Daarom zijn er volgens de gemeente Barneveld extra maatregelen nodig. Één van de maatregelen is het verbeteren van de leefsituatie van de natuurlijke vijanden van de rups. De aanleg van extra bloemrijke bermen en stroken en minder grasmaaien, moet bijvoorbeeld sluipwespen, vleermuizen, kevers, roofwantsen en gaasvlieglarven aantrekken. Initiatieven die er al zijn om extra nestkastjes voor koolmezen en pimpelmezen op te hangen in de buurt van 'rupsgevoelige' locaties, wil de gemeente ook ondersteunen. Eerder meldde deze kant al over het initiatief van een inwoonster uit Stroe, die in haar dorp mezenkastjes ophing. Preventief eikenbomen inspuiten met het middel Xentari wil de gemeente vooral doen op maatschappelijk gevoelige plekken waar de rups vorig voor veel overlast zorgde. Bijvoorbeeld bij scholen en bij het buitenbad. Sowieso wordt het aantal wegen waar gespoten wordt, uitgebreid. ,,Het gaat dan vooral om wegen waar het afgelopen jaar de besmetting groot was.''

COMMUNICATIE Om de rups goed te bestrijden, moeten ook particulieren aan de slag. ,,Er is op het gebied van communicatie dan ook extra aandacht nodig voor de eigen verantwoordelijkheid voor het bestrijden van de rups'', stelt de gemeente. ,,Alleen samen kunnen we de overlast beheersbaar krijgen.'' De gemeente raadt particulieren wel aan deskundigen in te schakelen voor de bestrijding van de rupsen.

VALLEN Los van de preventieve bestrijding, worden ook de nesten aangepakt zodra ze er zijn. Deze worden dan behandeld met lijm en vervolgens weggezogen. En dan is er nog een derde plan van aanpak: het bestrijden van de vlinders die in de zomer uit de cocons van de rupsen komen. Daar gaat Barneveld meer op inzetten met behulp van zogeheten feromoonvallen, vallen met daarin een lokstof. In Barneveld worden in juli, vlak voordat de vlinders uitvliegen, twaalf exemplaren van deze vallen opgehangen.

Op de langere termijn moet aanpassing van het bomenbestand tot een betere situatie moeten leiden. Momenteel bestaat ongeveer dertig procent van de gemeentelijke bomen uit eiken. ,,We moeten in ons bestand meer diversiteit aanbrengen.'' Dit kan volgens de gemeente door vervanging van zieke bomen en door herinrichting.