Vuurwerkschade: 30.600 euro

17 januari 2020 om 16:28

Schade hoger dan voorgaande jaren

Rik Bronkhorst

BARNEVELD In de gemeente Barneveld is rond de jaarwisseling voor 30.600 euro aan vuurwerkschade veroorzaakt. Vooral verkeersborden, afvalbakken en hondenpoepbakken moesten het ontgelden. Dit bedrag is ruim tweeduizend euro hoger dan het jaar daarvoor, toen de gemeente nog een bedrag van 28.075 euro meldde. In 2018 bedroeg de schade 16.600 euro.

In Barneveld wordt steeds vaker en zwaarder illegaal vuurwerk gebruikt. De toename van het schadebedrag is daaraan toe te schrijven. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders na een evaluatie van de jaarwisseling met boa’s, politie en brandweer.

SLUITEN Wat opvalt is de toegenomen schade aan Honden Uitlaat Plaats-bakken. Waar vorig jaar nog voor 1.600 euro aan schade werd veroorzaakt aan hondenpoepbakken, is dat dit jaar 4.000 euro. Gemeentewoordvoerder Margreet van den Broek heeft hier geen eenduidige verklaring voor. ,,Voorafgaand aan de jaarwisseling hebben wij, nadat er al een paar HUP-bakken waren opgeblazen, besloten alle bakken te sluiten. Dat heeft dus niet geholpen.”

Daarnaast was er voor 10.000 euro schade aan ondergrondse papiercontainers, 1.350 euro aan vernielde straatverlichting en 3.250 euro aan kapotte verkeersborden. Voor afvalbakken moet de gemeente dit jaar ook fors meer uittrekken. Waar in in 2018 nog voor 1.975 euro werd vernield, ligt dat bedrag nu op 3.000 euro.

AANGIFTE Minder schade werd dit jaar veroorzaakt aan speeltoestellen en putdeksels. In 2019 betaalde de gemeente nog 7.000 euro voor herstel van kapotte toestellen, dit jaar is dat 5.000 euro. Het bedrag dat gemoeid is met putdeksels is van 5.000 euro naar beneden gegaan naar 3.250 euro. ,,De gemeente heeft van alle vernielingen aangifte gedaan”, meldt Van den Broek.

De politie heeft tijdens oudjaar één aanhouding verricht. Dat was op de Scherpenzeelseweg in Barneveld, waar een fietsendief op heterdaad werd betrapt. Ook vonden er tijdens de jaarwisseling drie woninginbraken plaats. In Barneveld was dat aan de Heestereng, in Kootwijk op de Kerkendelweg en in Voorthuizen op de Verdilaan.

PREVENTIEF TOEZICHT Ondanks het hogere schadebedrag en de toename van gebruik van zwaar vuurwerk in Barneveld, spreekt de gemeente toch van een rustige jaarwisseling, mede dankzij de goede afstemming tussen de gemeente en de hulpdiensten. Vreugdevuren (36 stuks) en locaties om carbid te schieten (39 ontheffingen) waren vooraf aangevraagd en er werd preventief toezicht gehouden. De gemeente heeft daar niks aangetroffen dat niet door de beugel kan. Organisatoren van vreugdevuren met een ontheffing zorgden zelf voor het verwijderen van de verbrande materialen.

BRANDWEER Woordvoerder Allard Schimmel van de brandweer meldde op nieuwjaarsdag al dat het een rustige jaarwisseling was. De brandweer heeft op 31 januari tussen 00.00 en 18.00 uur twee keer moeten uitrukken voor een buitenbrand. In de avond tussen 18.00 en 24.00 uur is er één buitenbrand geweest en één middelbrand bij zorgboerderij ‘t Paradijs aan de Bielderweg. In de nacht van 1 januari van 00.00 tot 08.00 uur zijn er twee buitenbranden geweest.