In het voormalige pand van Villa Varia op het Torenplein moeten appartementen komen.
In het voormalige pand van Villa Varia op het Torenplein moeten appartementen komen. Pauw Media

'Ruimte voor horeca op Torenplein'

7 december 2020 om 15:43

Plein moet sfeervoller en groener worden

Jannes Bijlsma

BARNEVELD Het Torenplein zou in de toekomst goed geschikt zijn als horeca-ontwikkelingsgebied. Dit stelt de gemeente Barneveld in een discussiestuk over de toekomst van het centrum. In de gedachtegang van de gemeente wordt hier in de toekomst minder geparkeerd, en wordt er geïnvesteerd in groen om het gebied sfeervoller te maken.


In de visie de gemeente wordt er in de toekomst beperkt extra ruimte gegeven voor horecabedrijven in het centrum. Er komen geen extra cafés, wel kunnen er meer restaurants en hotels komen. ,,Deze versterken de economische kracht van Barneveld en leveren over het algemeen beperkte hinder voor de omgeving”, aldus het college van b. en w.. Het afgelopen anderhalf jaar liep er een gemeentelijk traject om informatie op te halen voor een nieuw bestemmingsplan en omgevingsvisie voor het centrum. Daaruit is deze zogenoemde denkrichtingennota voor het centrum voortgekomen, die als basis moet dienen voor nieuwe gesprekken met bewoners en ondernemers om tot een visie op het centrum te komen.


In deze nota wordt het Torenplein specifiek benoemd als plek waar nieuwe horeca mogelijk is. Hiermee kan het centrum aantrekkelijker en sfeervoller worden gemaakt. Daarvoor is wel nodig dat de openbare ruimte ook kwalitatief wordt verbeterd. ,,Te denken valt aan een combinatie van meer groen en kunst”, aldus de gemeente. Tevens moet worden gesproken over het type bebouwing dat hier mogelijk moet worden. ,,Om een aantrekkelijke verblijfsplek te worden, zal er ook een bepaalde mate van beslotenheid moeten zijn”, schrijft de gemeente hierover. ,,Bij ontwikkeling van de omringende bebouwing zal hier rekening mee gehouden moeten worden.” Behalve het Torenplein zouden ook de Brouwerstraat, Kapteijnstraat, Raadhuisplein en de Schaepsmarkt als mogelijk deelgebied voor horeca-ontwikkeling kunnen worden aangewezen.


MINDER PARKEREN In de visie van de gemeente wordt er op het Torenplein meer ingezet op groen, en minder op parkeren. Dit gebeurt ook op het Raadhuisplein en kleinschaliger parkeerplekken in het centrum. Deze gebieden zijn vaak versteend en bieden weinig uitstraling. Doel van de maatregelen is om de sfeer te vergroten, en ook om een gezondere leefomgeving te bewerkstelligen. ,,Door de Covid19-pandemie is duidelijk geworden dat er behoefte is aan voldoende ruimte in het openbaar gebied”, aldus de gemeente.


In de denkrichtingennotitie wordt, behalve aan horeca, aandacht besteed aan andere aspecten die spelen in het centrum, waaronder winkelen, het verkeer en wonen. Omdat de behoefte aan nieuwe woningen de komende jaren verder zal toenemen, heeft de gemeente gezocht naar nieuwe woonlocaties aan de randen van het centrum, bijvoorbeeld om winkelpanden te transformeren tot woningen. In de notitie wordt het Torenplein, behalve als mogelijk horecagebied, ook als potentiële woonlocatie aangewezen. ,,Hier is ruimte voor een variëteit aan woningen: appartementen boven winkels, onzelfstandige woonruimten, maar ook volledige woongebouwen met appartementen en ook stadswoningen.” Een project dat past binnen deze ontwikkeling en al in de figuurlijke steigers staat, is het nieuw te bouwen appartementencomplex in het voormalige pand van Villa Varia. Wanneer dit wordt gerealiseerd, is nog niet duidelijk.


VEEVOERFABRIEK Ook de omgeving van het Schaffelaartheater en het stationsgebied (aan beide kanten van het spoor) worden genoemd als mogelijke woongebieden. De oostkant van het spoor is momenteel punt van discussie, in verband met de vergunning die veevoeder AgruniekRijnvallei recent heeft gekregen voor uitbreiding nabij haar grote fabriek. De gemeente ziet op dit terrein een ontwikkeling met woningen en andere functies voor zich, zoals horeca en kantoren. ,,Door de ligging nabij het station is het een ideale woon/werklocatie. Ook de nabijheid van de Schaffelaar en het zicht hierop maakt deze locatie hiervoor aantrekkelijk.” Het college vindt een ‘duidelijke koers voor ontwikkeling' van dit gebied gewenst, bijvoorbeeld in een meerjarenplan waarbij het gebied ‘organisch' wordt ontwikkeld. Het veevoerderbedrijf liet onlangs weten geen plannen te hebben om te vertrekken van zijn huidige locatie. ,,Natuurlijk vervult het gebied nu een belangrijke economische functie. Maar de situatie kan soms snel veranderen”, schrijft de gemeente.


De gemeente werkt nu aan een planning voor bijeenkomsten voor bewoners en ondernemers over de denkrichtingennotitie voor het centrum. Begin 2021 moet er een concept-omgevingsvisie liggen, waarna een formele procedure wordt gestart.