Oudste veteraan Tweede Wereldoorlog (104) overleden

7 december 2020 om 09:47

DEN HAAG (ANP) Paul Moerman, de oudste nog levende Nederlandse veteraan van de Tweede Wereldoorlog, is overleden, heeft onder anderen Defensieminister Ank Bijleveld zondagavond laten weten.

“Verdrietig bij het nieuws dat Paul Moerman (104) vrijdag is overleden. Hij was de oudste veteraan van Nederland. Ik dank hem voor zijn inzet en wens zijn familie heel veel sterkte. Rust zacht”, twittert Bijleveld.

De Leidenaar vocht onder meer mee in de Slag om Ypenburg in 1940. Veel van zijn kameraden overleefden dat gevecht met de Duitsers niet. “Ik droom er nog weleens van, van die verschrikkingen op Ypenburg. Ik zie die beelden glashelder, als een film die gisteren gedraaid heeft”, zei Moerman in juni.

Op de jaarlijkse Veteranendag was Moerman altijd een bekend figuur. Hij droeg dan een oude lijst om zijn nek met daarop de namen van zijn “dierbare overledenen”.


Oud-fractieleiders FVD zien af van rechtszaak over referendum

DEN HAAG (ANP) De voormalige fractieleiders van Forum voor Democratie in Overijssel en Utrecht, Johan Almekinders en Wouter Weijers, en ex-kandidaat-Tweede Kamerlid Jan-Cees Vogelaar zien af van een rechtszaak tegen de partij vanwege de ledenraadpleging.

“Met het houden van een zogenaamd bindend referendum heeft zich gisteren binnen FVD een politiek feit voltrokken. De partij is een lege huls geworden. Een rechtszaak met een lege huls als inzet heeft geen zin”, laat het trio zaterdag in een verklaring weten. Ze kondigden vrijdag de rechtszaak aan toen het referendum al gaande was. Volgens het drietal kon er geen goed referendum worden gehouden omdat onder meer de ledenadministratie van de partij niet op orde was. Ook was er geen onafhankelijk toezicht van een notaris. De omstreden digitale ledenraadpleging over het partijleiderschap begon donderdagavond om 18.00 uur en sloot 24 uur later. Oprichter Thierry Baudet won met overmacht. Hij kreeg meer dan driekwart van de stemmen. Ruim 37.000 van de meer dan 45.000 leden leden brachten hun stem uit.


Partijraad SP stemt in met opschorten steun jongerentak ROOD

DEN HAAG (ANP) De partijraad van de Socialistische Partij heeft vrijdagavond laat ingestemd met het opschorten van de steun aan jongerentak ROOD. Daarmee wordt de jongerenclub in feite afgestoten.

Over ROOD ontstond onrust nadat twee geroyeerde SP’ers tot het bestuur waren genoemd. Ze waren uit de SP gezet wegens hun lidmaatschap van het Communistisch Platform.

De partijraad, waarin de voorzitters van SP-afdelingen zitten, heeft uitgesproken dat dit Platform niet past binnen de SP "omdat het strijdig is met ons doel, onze beginselen en onze statuten”.