Washington

7 december 2020 om 11:36

Diplomaten mogelijk ziek door radiosignalen

(ANP/RTR) Amerikaanse ambassademedewerkers zijn mogelijk ziek geworden door gerichte radiosignalen. Die signalen zijn de waarschijnlijkste verklaring voor de mysterieuze ziekteverschijnselen bij de diplomaten. Vooral de Amerikaanse ambassade in Havana, de hoofdstad van het communistische Cuba, werd getroffen.

De symptomen bij de medewerkers lijken op de effecten van gerichte, gepulseerde zogenoemde radiofrequentie-energie, aldus een rapport van Amerikaanse wetenschappers. Het is de eerste keer dat Washington officieel met een verklaring komt, hoewel die niet eenduidig is. Jarenlang is er gespeculeerd, gezien de aard van de symptomen, de locaties en het stilzwijgen van de Amerikaanse regering.

De ambassade in Havana was een paar jaar geleden zelfs een tijd onderbezet. Diplomaten waren misselijk, duizelig, hadden hoofdpijn of andere onverklaarbare symptomen. De verschijnselen kregen al snel de bijnaam Havana-syndroom. Meer dan veertig Amerikaanse overheidsmedewerkers hadden tussen 2016 en 2018 klachten. Uit China werden Amerikanen naar huis gehaald uit bezorgdheid dat ze soortgelijke symptomen hadden.

Het rapport laat de mogelijkheid open dat andere factoren een rol speelden, waaronder psychologische.


'Minister Barr overweegt ontslag’

(ANP) De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, overweegt volgens The New York Times en CNN zijn ontslag in te dienen voor het aflopen van de ambtstermijn van president Donald Trump. Barr geldt als een van Trumps loyaalste bondgenoten, maar de president toonde zich erg teleurgesteld nadat Barr eerder zei dat hij geen bewijs van grootscheepse fraude tijdens de presidentsverkiezingen had gezien.

Trump liet toen open of hij Barr wilde behouden en noemde het ministerie van Justitie een ,,teleurstelling”.