Roemeense sociaaldemocraten lijken verkiezingen te winnen

7 december 2020 om 11:12

BOEKAREST (ANP/AFP/DPA) De parlementsverkiezing in Roemenië lijkt een overwinning voor de sociaaldemocratische oppositie (PSD) op te leveren. Met 50 procent van de stemmen geteld staat de PSD op 30 procent, terwijl de regerende liberalen van de pro-Europese premier Ludovic Orban (PNL) het met 25 procent van de stemmen moeten doen. De eerste peilingen na het sluiten van de stembussen gingen nog uit van een nek-aan-nekrace tussen beide partijen.


De PSD zal echter geen bondgenoten hebben in het nieuwe parlement en president Klaus Iohannis - lang een PSD-vijand - heeft gezegd dat hij niet zou toestaan dat de partij terugkeert naar de regering tijdens zijn huidige termijn, die afloopt in 2024.

Nadat uit een eerdere exitpoll bleek dat de PSD een onverwacht goed resultaat neerzette, zei PSD-leider Marcel Ciolacu: “Ik verwacht het aftreden van Orban, daar hebben Roemenen om gevraagd met hun stemmen.”


Om een stabiele nieuwe regering te vormen heeft Orban hoe dan coalitiepartners nodig. Daarvoor komt als eerste de centrumalliantie USR-Plus in aanmerking, die nu op 15 procent uitkomt en eveneens EU-gezind is. Hij kan ook een bondgenootschap sluiten met de UDMR-partij die een Hongaarse minderheid vertegenwoordigt en op weg lijkt naar 6 procent. Deze partij heeft eerder aangegeven met de liberalen te willen samenwerken.

De opkomst viel tegen. Van de 18 miljoen stemgerechtigde Roemenen kwam naar schatting hooguit een derde opdagen.