Sinds vrijdagmiddag staan er in het centrum van Barneveld 'coronamatrixborden'.
Sinds vrijdagmiddag staan er in het centrum van Barneveld 'coronamatrixborden'. Wouter van Dijk

Aantal besmettingen neemt toe

7 december 2020 om 12:38

VGGM: 'Vooral in huiselijke sfeer
en op scholen'

BARNEVELD Het aantal coronabesmettingen in de gemeente Barneveld loopt sinds enkele dagen weer flink op, blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Wat precies de besmettingshaarden zijn, is volgens Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden lastig te duiden, maar vooral in huiselijke sfeer stijgt het aantal besmettingen en daardoor ook op middelbare scholen. Het JFC had vorige week te maken met achttien besmette leerlingen en drie collega's.


Wouter van Dijk

De afgelopen dagen noteerde het RIVM voor de gemeente Barneveld dagelijks ruim vijftig nieuwe besmettingen. Zaterdag was er een recordaantal van 56 nieuwe coronagevallen op één dag. Sinds eind oktober liep het aantal besmettingen in de gemeente Barneveld gestaag terug, maar sinds begin deze maand is dus weer een forse toename te zien. Ook in buurgemeenten Woudenberg en Scherpenzeel was dat dit weekend het geval. Volgens een overzicht van twitteraar 'Max Headroom', die geregeld corona-ontwikkelingen analyseert, staan deze drie gemeenten alle drie momenteel in de top twintig van gemeenten met de meeste aantallen positieve coronatests per 100.000 inwoners. De recente toename in Barneveld is vooral terug te vinden in 'huiselijke sfeer' en daardoor ook op middelbare scholen, zegt woordvoerder Jos Meeuwsen van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). ,,We zien dat thuis het aantal besmettingen toeneemt. Daardoor zien we nu ook op twee middelbare scholen in de gemeente Barneveld een behoorlijke toename. ,,Uiteraard staan we met een speciaal team in nauw contact met de scholen om te bekijken wat we kunnen doen.''


JFC Eén van die scholen waar het sinds een week misgaat, is het Johannes Fontanus College in Barneveld. ,,Waar we sinds de periode na de herfstvakantie te maken hadden met twee tot drie besmettingen per week, waren dat er afgelopen week achttien leerlingen en drie collega's'', zegt René Minderhoud namens het JFC. ,,Gisteren hoorde ik dat daar alweer zes leerlingen en één collega bij zijn gekomen. We hebben donderdag een Havo-5-klas naar huis gestuurd, nadat duidelijk werd dat er in die klas vijf besmettingen waren. De leerlingen blijven in ieder geval tien dagen thuis en volgen online les. Zodra in een klas meer dan drie besmettingen zijn, treffen we maatregelen. Bovenop alle bekende afstands- en hygiënemaatregelen die er al zijn. We hopen door alert te reageren de school open te kunnen houden.'' De meeste besmettingen vinden volgens hem plaats in de bovenbouw, maar afgelopen week werden ook twee Mavo-2-leerlingen positief getest.


MEERWAARDE Op vmbo-school De Meerwaarde in Barneveld is de situatie minder nijpend. Daar zijn sinds donderdag meldingen van vier positief geteste leerlingen en ook vier collega's. ,,We houden de ontwikkelingen van dag tot dag in de gaten en hebben goede afstemming en overleg met de GGD'', zegt Bert Brand namens de school.

p 5