Afbeelding
...

Pro’98: ‘Denk na over stookverbod in Barneveld’

7 december 2020 om 12:54

BARNEVELD Nu het kouder wordt en veel mensen veel meer thuis zijn, wordt er in Barneveld beduidend meer gestookt in houtkachels en open haarden. Juist in combinatie met covid dreigt dit voor inwoners met een longaandoening een groot probleem te worden, vreest de fractie van Pro’98. Deze partij pleit dan ook voor een Barnevelds stookverbod bij mist of windstil weer.


Wouter van Dijk

Zo’n stookverbod kan een gemeente opnemen in de algemene plaatselijke verordening (apv). Dat is bijvoorbeeld in gemeenten Arnhem en Doesburg al het geval. Gezien de situatie die nu ontstaat, pleit raadslid Martin Lentink (Pro’98) ervoor dit ook te doen. Hij wil van het college van burgemeester en wethouders weten welke mogelijkheden er voor zo’n verbod zijn. ,,Kan de gemeente daarnaast in de herfst en de winter extra inspanningen leveren om houtstook bij mist of rustig weer te ontmoedigen?’’


LUCHTVERVUILING Houtstook zorgt volgens Lentink voor luchtvervuiling. ,,Denk aan fijnstof, ultrafijnstof en stoffen als dioxines, koolmonoxide en stikstofdioxide.’’ Voor mensen met een luchtwegaandoening is dat een serieus probleem, stelt hij. ,,Landelijk hebben we het dan over zo’n 1,2 miljoen mensen met longproblemen. Gemiddeld woont er in iedere straat wel iemand met een longaandoening.’’


CORONA Het probleem wordt nu mogelijk nog groter, door het coronavirus. ,,Steeds meer studies wijzen erop dat mensen met longproblemen weliswaar niet meer risico lopen op besmetting met het virus, maar wél op een beduidend ernstiger verloop van de ziekte.’’ Niet voor niets doen mensen met longproblemen daarom nu extra voorzichtig, om te voorkomen dat ze besmet worden.


WEERSOMSTANDIGHEDEN Gezien de omstandigheden wil Lentink weten wat het college vindt van een stookverbod bij weersomstandigheden waarbij rook langer blijft hangen, zoals bij mist of wanneer het windstil is. Hij wijst ook op de wetenschappelijke inzichten over extra risico’s die een besmetting met het coronavirus voor mensen met longaandoeningen kan betekenen. ,,En bent u het ermee eens dat er voor mensen die overlast ervaren van houtstook, nauwelijks mogelijkheden bestaan hier tegen op te komen, ondanks de zogeheten wet aanpak woonoverlast?”


Pro'98 pleit al langere tijd voor een houtstookverbod bij windstil weer. Volgens de fractie is in de regio Barneveld de hoogste dichtheid aan houtkachels van Nederland te vinden en dat levert een grote fijnstofbron op. Stichting Houtrookvrij houdt de ontwikkeling van fijnstof in Barneveld al enige tijd in de gaten, met behulp van fijnstofmeters bij particuliere woningen.