De Edese sportwethouder Peter de Pater.
De Edese sportwethouder Peter de Pater. Gemeente Ede

‘Veel animo voor kunstijsbaan Ede'

7 december 2020 om 11:40

EDE Het was eigenlijk een soort ‘bijvangst’ bij de behandeling van de sportvisie in de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad. Wethouder Peter de Pater ‘hoort veel animo’ als het gaat om de komst van zowel een kunstijsbaan als een topsportbad in Ede. Centraal in de visie staat immers dat sport en bewegen goed is voor de Edenaren: ,,zowel fysiek, mentaal als sociaal.” Een gezond beweeggedrag, daar gaat het om, en daarom wil de gemeente dat zoveel mogelijk inwoners gaan sporten en bewegen.


Gerard van Wijk

Een kunstijsbaan of een subtropisch zwembad zijn accommodaties die de gemeente onmogelijk zelf kan regisseren zonder grote financiële risico´s, zo wordt het verwoordt in de sportvisie. Er is samenwerking voor nodig in de regio en met private partijen. Daarom behoren deze accommodaties niet tot de basisinfrastructuur, worden voorlopig niet in de plannen opgenomen, maar separaat besproken.

Daar doet de wethouder verslag van. Als het om een kunstijsbaan gaat belopen de exploitatiekosten in de tonnen en daar komen de kapitaallasten bovenop. Maar er zijn ontegenzeggelijk liefhebbers vanuit de verre omtrek die graag gebruik willen maken van een kunstijsbaan in Ede. ,,We gaan ons buigen over de haalbaarheid, cofinanciering van private partijen is nodig.” IJsbanen elders in het land draaien, soms met moeite, financieel quitte. Maar de animo is er in Ede. Dat geldt ook voor een topsportbad. Er is al gesproken met afnemers, zoals de zwembond, en de provincie Gelderland. ,,Binnen afzienbare tijd”, zo belooft de wethouder, hoort de raad er meer over.

Het CDA stelt niet alleen gefocust moet worden op sportverenigingen, er zijn steeds meer individuele sporters. Het gaat om een gezond beweeggedrag, vooral voor kinderen. Is Scouting, met ruim 600 leden, ook betrokken bij de planvorming? Dat zit volgens de wethouder eerder bij buurtwelzijn, maar Scouting kan wel later aansluiten. Er is in de sportvisie een mooie doelstelling geformuleerd, maar de ChristenUnie is, evenals D66, EdeNu en GemeenteBelangen, benieuwd naar de uitvoering. Hoe staan de sportverenigingen er voor in deze coronatijd? Dat is de vraag van Burgerbelangen, GemeenteBelangen en Demokratische Kiezers Ede. ,,Er is hier en daar een leegloop van leden en er zijn geen inkomsten omdat het clubhuis is gesloten.” De wethouder laat weten dat de gemeente de vinger aan de pols houdt bij de verenigingen via een enquête en er komt een overheidsregeling ter compensatie. Bij het zwembad ‘hielden wij onze adem in’ of ze daar het hoofd boven water zouden houden, maar het blijkt dat de bestuurs- en veerkracht groot is.


BOOMING THEMA De Pater stelt dat in het algemeen iemand die nu sport later minder medische zorg nodig heeft. Inclusie, het kunnen meedoen van iedereen aan sport en bewegen, zoals gevraagd door GroenLinks en PvdA is volgens de wethouder een ‘booming thema'. Vrijwilligers zorgen veelal voor begeleiding en dat is ‘indrukwekkend'. De SGP vindt de mate van bewegen belangrijker dan het lidmaatschap van een vereniging. Maar de wethouder stelt dat de sportinfrastructuur in stand moet worden gehouden en betaalbaar moet blijven, ook als steeds minder mensen lid worden van een vereniging. Dat moet dan via een andere weg en ‘daar wordt over nagedacht'.


KANSENDe VVD stelt dat de beperking moet liggen bij enige kerntaken en niet bij subdoelen. Dat zou te veel beslag leggen op de ambtelijke organisatie. Sport en bewegen loopt als een rode draad door het leven van mensen, aldus de fractie Wijnsouw. Om dat praktisch dicht bij huis mogelijk te maken ziet de wethouder overal in de wijken beweegtoestellen, laagdrempelig. Dat sluit naadloos aan bij de hoofddoelstelling: voldoende kansen/mogelijkheden voor inwoners om te gaan sporten en bewegen voor vitaliteit en contact.

Afbeelding