Arjen Droog. ,,Partijen gunnen elkaar successen. Niemand is erop uit om zoveel mogelijk winst binnen te harken."
Arjen Droog. ,,Partijen gunnen elkaar successen. Niemand is erop uit om zoveel mogelijk winst binnen te harken." APA/Sjef Prins

‘[Sprinkhaan] en meelworm in veevoer'

7 december 2020 om 12:45

Voeding vindt Droog fascinerend, omdat hij het van veel kanten onder de loep neemt. ,,Vanuit het perspectief van de boer, die onder druk van de maatschappij zijn uiterste best doet om een boterham te verdienen. Je kunt ook kijken naar de wetenschapper, die vooral met de eiwittransitie bezig is. Of vanuit het oogpunt van de gezondheid en dan komt de alliantie met Ziekenhuis Gelderse Vallei in beeld. Je hebt ze allemaal nodig. De vraag is hoe je echt grote veranderingen kunt realiseren.”

THEOLOGIE EN BEDRIJFSLEVEN Droog is geboren en getogen in de Friese plaats Stiens. Zijn vader was marktkoopman, maar het boerenerf was hem niet vreemd, omdat familieleden agrariërs waren. Op zestienjarige leeftijd kwam Arjen naar Lunteren om theologie te studeren. In dit dorp vond hij zijn vrouw en om die reden bleef hij in Lunteren wonen. Hij kwam er in het bedrijfsleven terecht. Bovendien deed hij onder meer opleidingen in bedrijfskundige informatica en journalistiek. Vijftien jaar werkte hij in het bedrijfsleven. Daarnaast stond Droog namens de ChristenUnie op de lijst voor de Europese verkiezingen. Vervolgens stapte hij over naar de gemeente Ede, waar de Lunteraan directeur Beleid en Regie werd. ,,Hier heb ik onder meer het programma Food op de rails gezet. Daarna kreeg ik kans om actief te zijn voor de regio.”


ZIEKENHUIS Droog wijst erop dat overheden eigenlijk nu pas ontdekken dat food een instrument kan zijn om aspecten in de maatschappij te corrigeren. Hij doelt dan bijvoorbeeld op het verminderen van de grote hoeveelheden eiwitten (soja, red.) uit Zuid-Amerika die naar Nederland worden getransporteerd om er dieren mee te voeren. ,,Die systemen lopen op hun eind. We moeten er nieuwe voor bedenken om het verschil te maken en met boeren, wetenschappers, bedrijven en het ziekenhuis samen te werken. Het is ingewikkeld, maar wel interessant. De rijksoverheid heeft een deal met Regio Foodvalley gesloten om op dit terrein de lessen te leren voor het hele land. Zo zijn er nu projecten om tot nieuwe soorten veevoer te komen en die circulair te maken. Maar dat doen we samen met de boeren.”

Als voorbeeld noemt Droog het aanjagen van de productie van insecten. ,,Die leven van voedselresten, die ze ontzettend efficiënt om kunnen zetten in hoogwaardige vetten en eiwitten. Denk dan bijvoorbeeld aan sprinkhanen, meelwormen en de zwarte soldaatvlieg. Die kun je dus op grote schaal kweken en in het veevoer verwerken. We gaan daar grote pilots voor opzetten, ook met veevoederbedrijven.”


CIRCULAIRE LANDBOUW In de strategische agenda van Regio Foodvalley staat dat zij vijfhonderd gezonde agrarische bedrijven in de regio over wil houden. ,,Een aantal gaat voor schaalvergroting, om de wereld te voeden. Andere gaan voor de lokale markt produceren. Zij hebben een hele andere bedrijfsvoering, met meer marketing en het doel de consument op het erf te brengen. Boeren zullen stap voor stap omschakelen naar circulaire landbouw.”

Regio Foodvalley heeft volgens Droog een sterke regionale mkb-economie en arbeidsmarkt. ,,Daarom zijn innovatieve bedrijven geïnteresseerd om zich in onze regio te vestigen en dat levert weer uitdagende banen voor jongeren op. En ook nog in een schitterende omgeving. Je ziet hier een grote groei.”


BOER THIJS Er is een groeiende groep consumenten die wil weten waar de voeding vandaan komt en of het op een duurzame manier tot stand is gekomen. Droog geeft als voorbeeld Appeltje Eitje (voorheen Boer Thijs), de zaak met een ‘lokale vers-etalage’ in winkelcentrum Stadspoort. ,,Het aantal lokale boerderijwinkeltjes is ook enorm toegenomen. Dat is een leuke bijverdienste en voor sommige boeren een hoofdverdienste geworden. Wij gaan ook met supermarkten aan de slag om lokale producten op een herkenbare manier in de schappen te krijgen.”

Droog benadrukt dat Regio Foodvalley zich veel breder inzet dan veel mensen denken. ,,Voeding geeft ons het meeste profiel, maar onder deze vlag zetten we ons ook in voor nieuwe woningen en de mobiliteit. Dat zijn grote projecten.” Als directeur wijst hij op zeven belangrijke thema’s: de voedseltransitie, de landbouwtransitie, de regionale energiestrategie (windmolens, energiebesparing), human capital (personeel voor bedrijven met de juiste scholing), economische ontwikkeling, infrastructuur (openbaar vervoer, Rijnbrug, knooppunt A30) en de prachtige leefomgeving van de regio.


TRIPLE HELIX Dit is een groot bord vol, maar Droog vindt het een voorrecht om hier met een gedreven en relatief klein team aan te werken, met daaromheen een schil met zo’n driehonderd personen die bij bedrijven, scholen en overheden werken. Regio Foodvalley zelf is een zelfstandige overheidsorganisatie, waarin acht gemeenten in een gemeenschappelijke regeling (GR) aandeelhouders zijn: Ede, Barneveld, Wageningen, Veenendaal, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel en Nijkerk.

,,Uitdagingen van morgen, samen optrekken, daar zijn andere regio’s in Nederland stikjaloers op

De directeur zegt dat de samenwerking tegenwoordig echt in het DNA zit van lokale bestuurders, terwijl hij de waarde van de triple helix benadrukt: samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers. ,,Dat is het hart van Regio Foodvalley. Ik merk dat partijen elkaar successen gunnen. Niemand is erop uit om zoveel mogelijk winst binnen te harken. De focus is gericht op gezamenlijke vooruitgang. Soms moet je dan geven en soms is het tijd dat je ontvangt. Dat is een fantastisch fundament om op te bouwen. Wageningen ziet ook dat de schaal van de eigen gemeente te klein is om grote zaken op te lossen, zoals huisvesting van studenten en locaties van windmolens en bedrijven.”


HART EN ZIEL Droog heeft veel zin om aan de slag te gaan. ,,Je werkt aan uitdagingen voor morgen en de ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden in de regio trekken heel goed samen op. Daar zijn andere regio’s in Nederland stikjaloers op. Ze werken met hart en ziel samen, waarbij het niet uitmaakt van welke partij ze zijn.”