Robbert-Jan de Veen
Robbert-Jan de Veen foto van 't Land

‘Juist horeca kan veilig open’

15 januari 2022 om 06:56 Corona

VOORTHUIZEN Het geduld van horeca-ondernemers in de gemeente Barneveld wordt danig op de proef gesteld, nu het kabinet voor hen de coronaregels niet versoepelt. ,,We moesten het sámen doen om corona eronder te krijgen, maar dat gezamenlijke aspect sneeuwt nu toch wel heel erg onder”, aldus Robbert Jan de Veen, voorzitter van de Barneveldse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Waar winkels zaterdag onder voorwaarden weer open mogen, moeten horeca-ondernemers hun deuren dichthouden. In De Veens ogen wordt de sector onevenredig hard getroffen door de coronapandemie. En juist de horeca kan heel veilig heropend worden, stelt de eigenaar van De Daltons in Voorthuizen. ,,Het is ongelooflijk: juist de horeca eerder in de pandemie heeft laten zien dat we heel veilig open kunnen. Er liggen mooie protocollen, we werkten met de QR-code, we hadden een mooi registratiesysteem voor klanten. Uit RIVM-onderzoek blijkt ook dat het aantal besmettingen dat aan de horeca te linken is, zeer laag is. Hoe het dan kan dat wij schijnbaar het allergevaarlijkste beroep lijken te hebben, ontgaat mij volledig. Als vijftig procent van de bezoekers nu Covid zou oplopen bij ons, dan zou ik het snappen. Ik ben echt geen virusontkenner”

De afgelopen week kwamen met name winkeliers in het nieuws. Niet in het minst in Barneveld: de gemeenteraad stuurde een brief om de schrijnende situatie bij middenstanders onder de aandacht van het kabinet te brengen. Met dat doel voor ogen werd ook een lawaai-protestactie in het centrum van Barneveld gehouden. Deze ging gepaard met de luide oproep om de deuren te heropenen. ,,Ik wil helemaal niets afdoen aan de pijn van winkeliers, want die is ook groot”, zegt De Veen. ,,Maar voor hen duurde de huidige lockdown een paar weken. Wij waren al eerder dicht. En daarvoor waren we ook langer dicht. Als de winkeliers ‘kapot’ zijn dat ze dicht moesten blijven, hoe moet het dan voor ons voelen?”

De ondernemers zijn zo langzamerhand moedeloos van de corona-ontwikkelingen en het feit dat zij ‘opnieuw achteraan moeten aansluiten’, zoals De Veen het omschrijft. ,,Je hebt passie voor ondernemen en wordt gedwongen te sluiten. Je krijgt wel financiële steun, maar veel te weinig waardoor je het salaris van je personeel deels uit eigen zak moet betalen. Je verdient ook niks. Zoiets houd je een tijdje vol, maar geen 23 maanden. Want zo lang duurt deze corona-ellende nu al.” De Veen roept zijn leden niet op om alsnog de deuren te openen en zich zo tegen de beperkingen in te gaan. ,,Er zijn andere manieren om je punt te maken. We moeten hier geen anarchistische situaties krijgen. Maar laat ik helder zijn: we zijn het absolúút niet eens met de huidige regels.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie