Afbeelding
Provincie Gelderland/Hugh Jansman

Gelderlanders verdeeld over wolf in Nederland

14 januari 2022 om 05:00 Dieren Wolf Barneveld Veluwe

BARNEVELD/REGIO Bijna 47 procent van de Gelderlanders is het eens met de stelling dat de wolf thuis hoort in Nederland. Ruim dertig procent is het daar niet mee eens en ruim twintig procent heeft hierover ‘geen mening’.

Dat blijkt uit een enquête-onderzoek van datapersbureau LocalFocus in samenwerking met Kieskompas. Op verzoek van LocalFocus legde Kieskompas de stelling ‘De wolf hoort wat mij betreft thuis in Nederland’  voor aan een groep Nederlanders. Dat gebeurde vanaf 25 november tot en met 1 december vorig jaar. In totaal gaven bijna 5.200 respondenten antwoord. Zij konden kiezen tussen de antwoordcategorieën ‘Helemaal niet mee eens’, ‘niet mee eens’, ‘neutraal/geen mening’, ‘mee eens’ en ‘helemaal mee eens’.

Landelijk gezien is 46 procent het eens met de stelling dat de wolf thuis hoort in Nederland. Ruim 24 procent is het daar niet mee eens en bijna dertig procent heeft ‘geen mening’. Onderaan dit bericht staat een overzicht van de percentages per provincie.

VELUWE De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe, aldus BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van de twaalf provincies. ,,Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij en zij kregen in 2019, 2020 en 2021 jongen. Ook op de Midden-Veluwe, op het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg en in Drenthe hebben wolven een territorium. Daarnaast is er veel activiteit op de Zuidwest-Veluwe en er zijn wolven waargenomen in het noordelijk deel van de Noord-Veluwe en Zuidoost-Veluwe. In andere provincies zoals Friesland worden ook regelmatig zwervende wolven waargenomen en er komen meer wolventerritoria bij vlak over de grens met België en Duitsland. De wolf is een beschermde diersoort. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is’’, aldus BIJ12.

AANVALLEN Vanaf januari tot eind november vorig jaar telde BIJ12 in Nederland bijna tachtig wolvenaanvallen op landbouwdieren. Er werden daarbij in totaal ruim 160 dieren gedood, bijna allemaal schapen, maar ook enkele kalveren. Als een wolf een schaap of ander dier doodbijt, kunnen gedupeerden voor een eventuele schadevergoeding aankloppen bij BIJ12.

Lees hier de laatste tussenrapportage van BIJ12 over de wolf in Nederland.
Lees ook: Dode wolf bij Stroe heeft mogelijk al een opvolger.

Lees hier meer over de wolf


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie