Afbeelding
Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Hoge Veluwe stopt met razend populaire snapshots van wild

7 januari 2022 om 13:52 Dieren

OTTERLO (ANP) Het Nationale Park De Hoge Veluwe stopt binnenkort met de razend populaire snapshots van wild in het park. Sinds 2018 hebben wereldwijd meer dan 15.000 ‘burgerwetenschappers’ in totaal ruim drieënhalf miljoen foto’s van grote hoefdieren beoordeeld. Dat heeft inzicht gegeven in de reactie van grote hoefdieren op grote veranderingen, zoals de lockdown door de coronamaatregelen en het struinverbod in het park. Ook is nu meer bekend over de wisselende voorkeur van de diersoorten voor leef- en foerageergebieden, wat van belang is voor het wildbeheer, aldus het park.

De Hoge Veluwe heeft sinds 2013 vijftig tot zeventig cameravallen in het park in gebruik. Die camera’s maken foto’s van passerend wild. Toen bleek dat het beoordelen van die foto’s heel veel werk was, is in 2018 samen met de Wageningen University het project Snapshot Hoge Veluwe gestart. Burgers konden zich aanmelden om mee te helpen en dat leidde tot deelnemers uit onder meer de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Naast de ruim 15.000 geregistreerde kijkers hebben honderdduizenden mensen meegekeken zonder mee te tellen, aldus het park.

De Hoge Veluwe was het eerste nationale park in Europa dat gebruik maakte van ‘burgerwetenschappers’. Het project stopt nu doordat met behulp van kunstmatige intelligentie computers het verschil kunnen zien tussen edelherten, wilde zwijnen en moeflons. Via de computer kunnen in de toekomst ook veel ingewikkelder selecties van dierengedrag worden gemaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie