Mitchel van den Brink boekte vandaag zijn beste resultaat ooit in de Dakar Rally. De 19-jarige Harskamper eindigde in de zesde etappe als elfde.
Mitchel van den Brink boekte vandaag zijn beste resultaat ooit in de Dakar Rally. De 19-jarige Harskamper eindigde in de zesde etappe als elfde. Martin Macik

Van den Brink klopt op de deur

7 januari 2022 om 12:54 Autosport

RIYADH - Martin van den Brink heeft zijn groeiende vorm in Dakar Rally vanochtend onderstreept met een vijfde plaats in de zesde etappe. In het klassement is de Harskamper zevende. Morgen is het een rustdag in Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.

De Harskamper kwam vanochtend tevreden aan de streep van de laatste etappe voor de ‘snipperdag’. Na de zevende klassering van donderdag eindigde de rijder van Mammoet Rallysport Team De Rooy Iveco vandaag als vijfde en was tevens de beste Nederlander. Zijn teamgenoten van Team De Rooy eindigden vandaag als achtste (Janus van Kasteren) en tiende (Vick Versteijnen).
De proef over 348 kilometer in de omgeving van Riyadh was opnieuw gevarieerd. ,,Heel snel, maar ook technisch en mooie duinen in de laatste 40 kilometer,’’ aldus een opgetogen Van den Brink.
De Harskamper kan echter nog wel een tijdstraf verwachten. ,,We reden te hard in de zogenaamde speed-zone. In dat gebied mag je niet harder dan een bepaalde snelheid. We hadden net iemand ingehaald en waren te laat om dat te voorkomen.’’ Als gevolg van de straf van 6 minuten moet Van den Brink de plaats van beste Nederlander afstaan aan Gert Huzink. De Reanult-rijder eindigde op 4 minuten en 8 seconden van Van den Brink. .
De dagzege was net als donderdag voor de Rus Andrey Karginov. Klassementsleider, Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov, werd tweede en de derde Kamaz in de top drie werd bestuurd door Nikolaev. Ales Loprais werd vierde. Achter Van den Brink en Huzink eindigden ook Van Kasteren (achtste) en Versteijnen (tiende) in de top van het klassement.

HEEL TEVREDEN De rallyrijders hebben morgen een rustdag. Martin van den Brink kijkt met een goed gevoel uit naar de vrije zaterdag. ,,We zijn heel tevreden na deze eerste week. Vandaag hebben we fel gereden en hopen dat volgende week een vervolg te geven.’’ De ervaren Harskamper rammelde met succes aan de poort van de ijzersterke Kamaz-rijders. Na 348 kilometer op snelheid moest de Iveco-rijder 5.35 minuten toegeven op de Russische winnaar. ,,We kunnen nog een tandje bijzetten.’’
In de algemene rangschikking is Van den Brink zevende (op 1.57.12). Teamgenoot Janus van Kasteren is vierde en heeft bijna 1 uur en 5 minuten achterstand op koploper en titelverdediger Sotnikov.

BESTE RESULTAAT OOIT Ook zoon Mitchel van den Brink mag met een tevreden gevoel een dagje rusten. De 19-jarige Harskamper eindigde vandaag als elfde. De snelle assistent van Petronas Team De Rooy Iveco boekte daarmee zijn beste resultaat ooit in de Dakar Rally. Gisteren hadden Van den Brink jr., navigator Richard Mouw uit Kootwijkerbroek en de Lunterse monteur Bert van Donkelaar ook al uitstekend gepresteerd. De snelle assistenten eindigden toen als dertiende.
De Iveco van Mitchel van den Brink is zo’n 750 kilo zwaarder dan die van zijn teamgenoten. Het ‘hulpje’ van de mannen van Team De Rooy heeft bovendien minder vermogen aan boord van de Iveco Powerstar.

Berry Kamphorst

Martin van den Brink eindigde vandaag als vijfde en heeft net voor de rustdag in de Dakar Rally de goede vorm te pakken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie