Beeld kerstdienst Doorbrekers in Midden Nederland Hallen.
Beeld kerstdienst Doorbrekers in Midden Nederland Hallen. Doorbrekers

Burgemeester over diensten Doorbrekers: ‘Dit is niet mijn keuze’

27 december 2021 om 13:45 Corona

BARNEVELD Burgemeester Jan Luteijn had graag gezien dat de Doorbrekers een andere keuze had gemaakt en de kerstvieringen alleen online hadden gehouden.

Luteijn nam vrijdagmiddag contact op met voorganger Paauwe, om zijn zorgen kenbaar te maken. ,,Ik heb gezegd dat dit niet in lijn is met de adviezen vanuit de rijksoverheid. Dat was voor hem geen nieuws. Ze hadden de afweging om de dienst te houden al gemaakt: in een grote ruimte met inachtneming van de afstandsregels. Daar hebben ze de grondwettelijke ruimte voor, net als voor demonstratie. Ik kan er ook van alles van vinden. Maar ik kan geen maatregelen treffen. Ik heb gezegd dat dit niet mijn keuze is en dat ik het, in deze periode van lockdown, ook afraad.”

ONLINE De burgemeester ziet dat andere Barneveldse kerken andere keuzes maken. Zelf volgde hij ook online kerstvieringen, ,,terwijl ik dat in kersttijd ook liever niet zou doen. Of überhaupt niet.” 

Paauwes redenering dat de huidige effecten van de maatregelen te grote gevolgen hebben voor de mensen, kan Luteijn wel volgen. ,,De schoolsluitingen hebben ook grote sociaal-emotionele gevolgen. Dat was een heel ingrijpende afweging van de rijksoverheid. Ik heb ook begrip voor de detaillist en de horeca-ondernemer in nood. Daarom ben ik ook, met veel andere burgemeesters, groot voorstander van een plan om te leren omgaan met corona, zodat we niet elke maand in die jojo-houding terugvallen.”

EIGEN KEUZES Tegenover kerken benadrukt Luteijn echter ook het belang van hoe een bepaald besluit valt in de samenleving. ,,Wees wijs. Vooral omdat kerken bijna de enige instanties zijn die daar eigen keuzes in kunnen maken. Als jij vier keer met een grote groep bijkomt, zorgt dat voor reuring en vragen bij mensen die dat niet willen begrijpen. Het zorgt voor een beeld dat de Doorbrekers nu voor hun rekening moeten nemen.”

Door Jannes Bijlsma

Burgemeester Jan Luteijn
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie