Directeur-bestuurder Geert Simons stond afgelopen maandag voor de klas.
Directeur-bestuurder Geert Simons stond afgelopen maandag voor de klas. Proominent

Lerarentekort dwingt Edese basisschool Calluna tot ongewone oplossing

14 december 2021 om 15:46 Onderwijs

EDE Ook bij Stichting Proominent, met 11 openbare basisscholen in gemeente Ede, is het lerarentekort aan de orde van de dag. Vooral het vinden van genoeg invallers is steeds vaker een probleem. Op basisschool Calluna, gelegen aan de Sysseltselaan in Ede, stond afgelopen maandag zelfs directeur-bestuurder Geert Simons voor de klas.

Het is al wekenlang puzzelen om de personele bezetting op de basisscholen rond te krijgen. Naast alle perikelen rondom het coronavirus met klassen en leerkrachten in quarantaine, steekt ook de griep weer de kop op. Invalleerkrachten zijn vrijwel niet te vinden, omdat er nu eenmaal veel meer vraag is naar leerkrachten dan dat er daadwerkelijk leerkrachten beschikbaar zijn. Noodgedwongen werken veel leerkrachten extra dagen en staan directeuren steeds vaker voor de groep.

ONGEWOON ,,Met enige moeite had ik de bezetting voor afgelopen maandag rond, maar toen ook onze invalcollega door ziekte niet kon komen, moest ik op zoek naar een ongewone oplossing”, legt Joke Broekema uit. Zij is de directeur van Calluna. ,,In een onderlinge groepsapp waarin al mijn collega-directeuren zijn vertegenwoordigd, nodigde ik collega’s uit om mij uit de brand te komen helpen. Dat dan zelfs onze directeur-bestuurder alles uit zijn handen laat vallen om te voorkomen dat we een klas naar huis moeten sturen, is dan wel veelzeggend.”

Geert Simons vult aan: ,,Het lerarentekort is voor mij onbegrijpelijk. Het is het leukste en meest zinvolle beroep dat er überhaupt bestaat, daarom is het vreemd dat we hiervoor niet genoeg mensen kunnen vinden. Ik had maandag een heerlijke dag met de kinderen van groep 6/7. Echt genieten! Maar uiteindelijk moet mijn eigen werk uiteraard ook gewoon gedaan worden. Daarom is het dan wel weer jammer dat ik de rest van de avond bezig was om dringende taken alsnog af te werken.”

PRIORITEIT Het lerarentekort is een zich langzaam opbouwende ernstige nationale crisis, vindt Proominent. ,,Steeds vaker zullen in Nederland klassen zijn waar geen leerkracht voor te vinden is, steeds vaker zullen daardoor basisschoolkinderen thuis komen te zitten. Het tekort aan leerkrachten weegt ook enorm op de schouders van de huidige leerkrachten en directeuren die het onmogelijke proberen te realiseren om het onderwijs toch zo goed mogelijk door te laten gaan.” 

Simons raadt het nieuwe kabinet dan ook aan om hier een prioriteit van te maken, volop in te zetten op het bestrijden van deze crisis en om gezamenlijk de pracht van het beroep in de verf te blijven zetten. ,,Ik vraag iedereen die interesse heeft om zich om te scholen, dan ook om zich bij ons of bij andere schoolbesturen te melden. Wij denken graag mee hoe we iemand kunnen scholen en begeleiden tot bekwaam leerkracht.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie