Afbeelding
Archief

Vandalismemeter komt terug in de gemeente Nijkerk

13 december 2021 om 15:05 Politiek

NIJKERK De vandalismemeter komt terug in de gemeente Nijkerk. Deze toezegging deed wethouder Nadya Aboyaakoub tijdens de commissievergadering. Als eerste werd een verzoek hiertoe ingediend door Matthias Blankesteijn (CDA), die mocht rekenen op de steun van andere partijen.

De vandalismemeter geeft aan voor hoeveel euro er vernielingen zijn aangericht in de gemeente. Met de invoering van de meter hopen de partijen dat meer mensen zich bewust worden van de impact van vandalisme. En wordt stiekem gehoopt dat mensen achteraf toch iets hebben gezien van de dader(s) en daarvan alsnog melding maken, zodat de kosten op de dader kunnen worden verhaald. Over de frequentie van de vandalismemeter denken partijen nog wel verschillend, de één vindt iedere maand nodig, een ander vindt eenmaal per jaar voldoende. Het college van burgemeester en wethouders moet de knoop doorhakken.

JEUGDZORG Alle partijen spraken bij de behandeling van de tweede bestuursrapportage hun zorgen uit over de groeiende kosten van de jeugdzorg. De kosten bedragen nu structureel 350.000 euro per jaar, en de wethouder kan niet beloven dat het bij dit bedrag blijft. De gemeente Nijkerk is onder meer geconfronteerd met rekeningen uit de jaren 1996 en 1997 die alsnog zijn ingediend. Wettelijk is dat ook mogelijk. Volgens wethouder Aboyaakoub vindt wel controle plaats, ook over deze rekeningen.

Kritiek van enige partijen is er ook over het moment waarop de tweede bestuursrapportage de raad bereikt. Behandeling kan nu pas plaatsvinden in de laatste vergadering van de raad van dit jaar. Bijsturen in het beleid is daardoor niet meer mogelijk. Liever ziet men de tweede bestuursrapportage behandeld in september. Hierover vindt nog overleg plaats met het presidium van de raad.

LOKET HOEVELAKEN Het loket Hoevelaken kan weer worden geopend. Er hebben voor 43.000 euro aanpassingen plaatsgevonden, onder meer op het gebied op veiligheid. De coronamaatregelen staan de opening niet in de weg, al vraagt ook dit enige aanpassingen.

Het nadelig saldo dit jaar valt voor de gemeente lager uit dan geraamd in de eerste helft van dit jaar, met name door extra bijdragen van het Rijk voor onder meer de jeugdzorg. Er worden wel voorwaarden aan een deel van dit geld gesteld, onder meer wat betreft het wegwerken van de wachtlijsten. Dat betekent dat de gemeente extra medewerkers moet aantrekken om aan de eisen te kunnen voldoen.

NIET RIJK REKENEN Wethouder Wim Oosterwijk is blij met de meevallers, maar zegt dat het ook geen reden is om te juichen. ,,We moeten ons echter niet rijk rekenen”, zo hield hij de leden van de commissie voor. Het tekort bedraagt nog altijd ruim twee miljoen euro. Op het gebied van het inzamelen van afval verwacht hij dat vooral winst valt te boeken als het gaat om een betere scheiding van het groente-, fruit en tuinafval. Het percentage van dit afval in de grijze container is nog altijd hoog.

De vervanging van kapotte verlichting op onveilige plekken in de gemeente gebeurt op zo kort mogelijke termijn, zo gaf wethouder Aboyaakoub aan. Dit naar aanleiding van kritiek van meerdere fracties dat de genoemde termijn van twee weken wel erg lang is. Soms moet reparatie worden uitgesteld omdat eerst materialen moeten worden besteld. Soms is reparatie binnen een halve dag al mogelijk.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie