Eieren waarin fipronil is aangetroffen worden vernietigd in augustus 2017.
Eieren waarin fipronil is aangetroffen worden vernietigd in augustus 2017. ANP/Patrick Huisman

Veroordeelden fipronilaffaire moeten tonnen betalen

10 december 2021 om 07:40 Rechtbank

BARNEVELD/ZWOLLE (ANP) De twee eigenaren van de Barneveldse bedrijven ChickFriend en ChickClean moeten de Staat 371.000 euro aan criminele winst afdragen. Het schoonmaken van stallen met de insecticide fipronil leidde in de zomer van 2017 tot de vernietiging van miljoenen eieren.

De fipronilaffaire wordt door het Openbaar Ministerie gezien als één van de grootste fraudes in de Nederlandse voedselindustrie. De schade voor de sector wordt inmiddels geschat op 30 miljoen euro. De twee eigenaren van de bedrijven, een 35-jarige Barnevelder en een 28-jarige inwoner van Nederhemert, werden in april door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot elk een jaar celstraf voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

In een aparte procedure eiste het OM dat het duo 3,7 ton aan de Staat moet afdragen. ChickFriend (bloedluisbestrijding) en ChickClean (stalreiniging) maakten samen deze winst met het schoonmaken van stallen van pluimveebedrijven met het in de voedselindustrie verboden bestrijdingsmiddel.

De verdediging had de rechters gevraagd rekening te houden met de rechten van de boeren die in een andere procedure schuldeisers zijn. Elke ton die de veroordeelden aan de Staat afdragen, krijgen de boeren niet, was hun redenatie. De rechtbank in Zwolle ging daar niet in mee. Voorop staat dat ,,misdaad niet mag lonen’’ en dat daarom de maatschappij er een groot belang bij heeft dat de veroordeelden niet vrijelijk kunnen beschikken over de winst.

De criminele winst die ze moeten betalen, is gelijk aan de berekening van het Openbaar Ministerie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie