Kersttafelen volgens Albert Heijn.
Kersttafelen volgens Albert Heijn. AH
Feestdagen 2021

Niet gourmetten, maar meergangendiner

25 december 2021 om 11:30 Achtergrond

AMSTELVEEN We pakken dit jaar meer uit met de feestdagen, verwacht Albert Heijn. Na de ingetogen viering van vorig jaar, wordt dit jaar in ieder geval uitgebreid getafeld, bij voorkeur met een meergangendiner. Jumbo ziet als trend een keuze voor traditionele gerechten in een modern jasje.

Albert Heijn liet een onderzoek uitvoeren om de kerststemming te peilen onder Nederlanders. Na de ingetogen feestdagen van vorig jaar pakken we dit jaar feestelijker uit, zo is de verwachting van het bedrijf. 67 procent van de ondervraagden gaf aan zelf (een deel) van het menu te bereiden. Een meerderheid van de ondervraagden kiest voor een meergangendiner, dat bestaat uit één of meerdere gangen extra, of kleine hapjes. Daaruit valt af te leiden dat de gourmetstellen dit jaar vaker in de kast blijven. AH denkt tevens dat er meer aandacht is voor wijn-spijs combinaties en rijkversierde tafels. De super komt dit jaar naast de Allerhande tevens met een wijngids. 

KLASSIEK Jumbo voorziet dat de meeste mensen kiezen voor klassieke producten en smaken. In hun kerstmagazine zie je dan ook vertrouwde producten in een modern jasje. “Door makkelijke recepten met behoud van klassieke smaakcombinaties, hoef je niet bang te zijn dat het mislukt,” aldus een woordvoerder. Volgens Jumbo staan mensen tegenwoordig minder lang in de keuken. “Ze zijn dus niet meer dagenlang bezig met de voorbereiding.” 

UITBUNDIG De trendwatchers van AH verwachten dat we dit jaar vroeg beginnen met het uitbundig uitdossen van ons huis, zowel binnen als buiten. Met schitterende lichtjes, een mooie kerstboom en prachtige versiering. “En als het eenmaal kerst is, vieren we dat extra feestelijk en extra lang. Dat doen we aan prachtig aangeklede tafels met het allermooiste bestek naast schitterend opgemaakte borden,” aldus AH. 

GEZONDHEID Genieten staat voorop tijdens het kerstdiner, maar gezondheid vinden de respondenten van het onderzoek van AH ook belangrijk. 63 procent van de ondervraagden geeft aan dat (enigszins) belangrijk te vinden. Uit het onderzoek blijkt verder dat twaalf procent van de ondervraagden van plan is om een vegetarisch gerecht op het kerstmenu te zetten. Opvallend detail: van de respondenten die iets vegetarisch op tafel zetten, komen opvallend veel mensen uit de provincie Utrecht. In Limburg staat het vegetarisch tafelen het minst op de kaart. 

VEGETARIERS Beide supermarkten hebben aanbod voor vegetariërs. “Daarom hebben we vlees, vis, vegetarische en veganistische gerechten,” aldus Jumbo. “Ook bieden we klanten inspiratie om meer groente te eten. We weten bijvoorbeeld dat carpaccio een favoriet voorgerecht is. Dan maken wij een carpaccio met half vlees half groente.” Albert Heijn presenteert in het kerstnummer van de Allerhande diverse kerstdiners, met vis, vlees of vegetarisch/veganistisch. “Vegetarische recepten komen dit jaar ruim aan bod: de helft van de voorgerechten is zonder vlees of vis, en een derde van de hoofdgerechten,” aldus AH. 

COVERDESSERT Joyce Bierman, verantwoordelijk voor de Allerhande: “Een grote groep mensen kan niet wachten totdat we de Allerhande Kersteditie presenteren. Het spektakelgerecht op de cover wordt jaarlijks in vele gezinnen geserveerd als slot van een heerlijk kerstdiner. Deze kerst hebben we gekozen voor een feestelijke soezenkrans met romige vulling, frambozen en gekarameliseerde hazelnootpieken.” In de Allerhande Kersteditie staat het uitgebreide recept van het coverdessert. Op het Allerhande YouTube-account vinden klanten vanaf 3 december een stap-voor-stap instructievideo en verdere tips om thuis aan de slag te gaan.

ZALMBONBON Alle favoriete kerstrecepten komen terug in de Allerhande, maar AH wil dit jaar laten zien hoe je er extra mee uitpakt. “Of je nu hobbykok bent of het liever makkelijk houdt, het magazine staat boordevol ideeën, bijvoorbeeld voor een feestelijk grand entree: een tafel vol kleine voorgerechtjes met bijvoorbeeld een zalmbonbon, een glaasje paddenstoelensoep en een gevuld truffeleitje. Of bij het nagerecht een uitbundig grand dessert met roze macarons, een glaasje chocolademousse, een luchtig meringue-ijstaartje en een bavaroistaartje. Ook is er aandacht voor het kerstmenu van de kinderen en de feestelijke aankleding van de eettafel.”

WOW-EFFECT In het Hallo magazine van Jumbo zie je ook kerstklassiekers in een modern, nieuw jasje. “Het zijn makkelijke gerechten met een wow-effect in presentatie. Uiteraard hebben we ook recepten voor de echte kookliefhebbers die het juist leuk vinden om langer in de keuken te staan. Kerst gaat over samen eten en de gezelligheid aan tafel. Daarom bevat het magazine naast recepten ook mooie verhalen. Zo kijken we dit jaar naar mensen voor wie het een gouden jaar is geweest. Op deze manier willen we klanten inspireren met meer dan alleen receptuur.” 

Naomi Heidinga


Een kerstgerecht met zalm. - Jumbo


Omelette Siberienne - STUDIO_M b.v. voor Jumbo


Een grand dessert van AH - AH

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie