In Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema's op het raakvlak van opvoeding en duurzaamheid. Ze woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.
In Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema's op het raakvlak van opvoeding en duurzaamheid. Ze woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Pauw Media

Het Groene Vingertje: ‘Veganistische kaas te smerig voor woorden’

7 december 2021 om 12:18 Column

Door die verrukkelijke spekjes, frikandellen en jaarlijkse kerst-kalkoen doe ik er al 2 jaar over om vegetariër te worden. Laat staan dat ik veganistisch eet. Ik ben allang blij als mijn kinderen in plaats van de veel te groene avondmaaltijd een gekookt ei eten. En Isah eet eens in de zoveel dagen een runderworst, in een poging haar ijzer wat op te krikken. Dat veganistische ijzersupplement krijg ik er gewoon niét in. Veganistische kaas vinden wij echt te smerig voor woorden. En kaas is nou net wat de maaltijd voor mijn kinderen soms wat aantrekkelijker maakt. Is dat even een tegenvaller na alle argumenten twee weken geleden. 

ONSJE MINDER Ondanks alle kennis die er is over de gevolgen van de vee-industrie voor onze aarde, eet nog steeds 93% van alle Nederlanders dagelijks of regelmatig vlees. Maar kan het dan op z’n minst een onsje (of tien) minder, vroeg ik mij af? Nou, “…mijn stuk vlees pak je me niet af!”. In de Trouw stond als verklaring voor deze veelgehoorde, felle reactie: iets dierbaars (vlees) wat op de tocht staat door het confronterende idealisme van de ander. Zoals van die vegetariër of veganist. En als je er dan voor gaat, moet je het perfect doen op alle fronten volgens menigeen (moral envy, noemen ze dat ook wel). Ik ervaar er ook nog ongemak van. Hoe ik het aanpak?

MINDEREN Mijn strategie is om het dierlijke wat nog overblijft te minderen naar eens per week en producten (ook niet-eetbare) waar mogelijk dier-vrij te kopen. Je maakt impact, waar je vaak geen snars van merkt. Even een opsomming van veel gebruikte keuzes die wij maken: alle boter van Flower Farm. De veganistische mayonaise van Remia. Plantaardige kookroom, melk en hartige smeersels van Oatly (goedkopere zuivelvervangers vind je bij de Lidl). Soja slagroom tipt niet aan echte slagroom van koemelk, maar is echt prima. Burgers van Beyond Meat zijn heerlijk, ook om gehaktballen van te draaien (wel duur, dus af en toe). ‘Greek White’ van Violife is een goede vervanger voor feta. Er zijn genoeg vegan vleesvervangers voor je AGV-tje. Vegan shoarma is geweldig. Hartige taart- of bladerdeeg van Tante Fenny is vegan. Plantaardige en palm-vrije chocoladepasta kopen wij van So Vegan So Fine. Producten van pure chocolade (ook veel broodbeleg) zijn vaak vegan. Vegan zoetigheid koop je bij de Hema. Doe eens wat kikkererwten of linzen door je avondmaaltijd of vervang je dierlijke zoute smaakmaker door reepjes zongedroogde tomaatjes of gehakte zoute nootjes. Volg op instagram accounts als ‘bonusvegan’ of ‘wateetjedanwel’. En vraag in de supermarkt naar de vegan producten die je in het schap mist. Want ook dat heeft vaak zin!

KOOP LOKAAL En wat betreft je dierlijke product: koop dat lokaal, biologisch én betaal een eerlijke prijs. Zoals het biologische vlees of de eieren van ‘Boerderij ‘t Paradijs’ (ook verkrijgbaar bij de Plus of Ekoplaza) of de zuivelproducten van ‘Landwinkel Vanelly’. 

Dat er wat moet veranderen is mij vrij duidelijk. Laten we dan niet tegenover elkaar gaan staan, maar eerst het gezamenlijke, oorspronkelijke doel opzoeken: rentmeesterschap. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie