Sommige doordeweekse zwemlessen vinden door de avondlockdown nu op zaterdag plaats.
Sommige doordeweekse zwemlessen vinden door de avondlockdown nu op zaterdag plaats. Pauw Media

‘Avondlockdown vroeg veel flexibiliteit’

5 december 2021 om 08:00 Corona

BARNEVELD De invoering van de ‘avondlockdown’ zorgde eind vorige week voor veel hoofdbrekens bij Barneveldse verenigingen, accommodaties en middenstanders. Na veel geregel en een grote dosis flexibiliteit van personeel, leden en klanten, hebben de meeste van hen het inmiddels weer op de rit. 

Bij de firma Optisport leefden vorige week veel  vragen: hoe konden bijvoorbeeld de zwemlessen in de Veluwehal toch doorgang krijgen, nu het bad uiterlijk enkele minuten voor vijf ‘s middags leeg moeten zijn? ,,Dit vroeg wel veel flexibiliteit. We hebben de lestijden helemaal moeten omgooien”, zegt manager Jeroen Meijerhof. ,,De meeste lessen duren normaal gesproken tot na vijven. Gelukkig hadden wij wel de luxe om te schuiven naar momenten waarop er bij ons niks gebeurt, zoals op de zaterdagen. Handig is het allemaal niet, maar we hebben het allemaal weten te redden.” Sommige ouders hebben besloten even te stoppen met de zwemles voor hun kind, omdat hen de aangepaste tijden niet uitkwamen of omdat ze het niet verantwoord vonden om hem of haar in deze coronatijd te laten zwemmen. ,,Dat gaat om ongeveer 50 kinderen. Op een totaal van 1200 kinderen die les krijgen, valt dat nog mee.”

Optisport verhuurt ook sporthallen aan verenigingen. Ook van hen wordt een groot aanpassingsvermogen gevraagd. ,,Die gaan nu vaak in grotere groepen trainen, om maar om 17.00 uur klaar te zijn met z’n allen. Dat is inderdaad niet ideaal, aangezien de maatregelen gericht zijn op minder contacten. Aan de andere kant is het ook niet zo dat de sporters hutjemutje op elkaar staan. Er is voldoende ruimte.” Meijerhof begrijpt dat er actie nodig was om de coronabesmettingen terug te dringen, maar zet vraagtekens bij de genomen maatregelen. ,,Een zwemcoach komt nu bij ons om vijf uur ‘s ochtends trainen, in plaats van ‘s avonds. Hij traint hetzelfde gezelschap. Veel verschil maakt dat volgens mij niet.”

MUZIEKSCHOOL Ook de Muziekschool Barneveld wijkt bij sommige lessen uit naar de zaterdag, vertelt directeur-bestuurder Ferdi Schukking. ,,Een saxgroep is verplaatst van maandagavond naar zaterdagochtend. We hebben verder geprobeerd alle lessen zoveel mogelijk te vervroegen, om maar op tijd klaar te zijn. De les van één kindergroep is iets verkort. Er zijn twee groepen die een half uur les krijgen in plaats van drie kwartier. Er hoefden geen groepen worden samengevoegd. Het was even heel hectisch en ook ingrijpend voor alle partijen. Maar het loopt.” Schukking hecht aan een veilige werkomgeving voor zijn docenten. Die is met de maatregelen zoveel mogelijk gegarandeerd. ,,We hebben onze maatregelen binnen, ook bij versoepelingen eigenlijk ook niet afgeschaald. We handhaafden de schermen, de afstandsregels en andere basisregels waar dat kon.” Wie boven de 18 is, moet inmiddels ook een QR-code of een testbewijs laten zien om binnen te komen. ,,Alle maatregelen bij elkaar, hebben ertoe geleid dat er ongeveer tien leerlingen hebben opgezegd”, weet Schukking. De Muziekvereniging telt momenteel zo’n 850 leerlingen.

MIDDENSTAND De instelling van de avondlockdown zorgt voor minder complicaties bij de middenstand in Barneveld, vertelt voorzitter Kitty Schueler van de Barneveldse Middenstands Vereniging (BMV). Niet-essentiële winkels moeten om 17.00 uur dicht zijn. ,,Je zou misschien verwachten dat het daar tegen sluitingstijd extreem druk zou zijn, maar dat is niet het geval”, aldus Schueler. ,,Enkele winkels doen de deuren ook al iets eerder open dan gebruikelijk. Ik ben wel heel benieuwd hoe het op zaterdag zal gaan.” Schueler herkent zich in de zorgen die een aantal middenstanders gisteren in deze krant uitte, over de mogelijke invoering van het 2G-beleid. Ondernemers zijn bang dat ze hun klanten straks bij de ingang moeten controleren op hun QR-code, waarbij alleen gevaccineerden of mensen die zijn hersteld van corona naar binnen zouden mogen. ,,Een ondernemer is geen politieagent”, zegt zij. ,,Dat gaat ook ongemakkelijke taferelen bij de deur opleveren. De kans dat klanten hun inkopen vaker via internet zullen doen, is heel groot. Dat leidt weer tot omzetverlies. Al met al zou niemand blij worden van 2G.” Het kabinet heeft hier overigens nog niet toe besloten.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie