In Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema's op het raakvlak van opvoeding en duurzaamheid. Loïs is getrouwd, woont in Barneveld en heeft drie jonge kinderen.
In Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema's op het raakvlak van opvoeding en duurzaamheid. Loïs is getrouwd, woont in Barneveld en heeft drie jonge kinderen. Pauw Media

Het Groene Vingertje: Een vegetarische of veganistische Kerst?

24 november 2021 om 10:11 Column

Wat flik je me nou? Met de feestdagen in het vizier schrijven over vegetarisch of zelfs veganistisch eten?! Want: borrelplanken vol kazen, vleeswaren, gourmetten, een kalkoen op tafel, kaasfonduen. Dat is wat wij rond de feestdagen doen. Of deden. Ik ben er nog niet over uit, omdat wij als gezin gewoonlijk al het dierlijke zoveel als mogelijk minderen. En dan voelt het in deze maanden minder slecht om het ‘lekker’ een paar keer wel te doen. En daar voel ik me dan rot om. Want omdat er juist zó veel - teveel - vlees wordt gegeten dan voor onze aarde goed is (de balans is zoek) voel ik altijd de noodzaak het helemaal niet meer te eten. Je bewust worden van deze hoeveelheid, juist nu, is denk ik goed.

Want als je een beetje duurzaam leeft, is het een logische stap om dit (flink) te verminderen. Waarom? Omdat er volgens ‘de Verborgen Impact’ zo’n 15.000 liter water verborgen zit in 1 kilo rundvlees. Omdat kunstmest vermesting en verzuring van de bodem veroorzaakt. Omdat je voor 1 kilo vlees 250m2 landbouwgrond nodig hebt, daar kunnen aardappels voor 750 mensen op worden verbouwd. En omdat er 12 tot 20 veganisten gevoed kunnen worden van de landbouwgrond waar één vleeseter gebruik van maakt. 

VERGAST OF VERSNIPPERD Ik vind het dan ook ongelofelijk dat de overheid het advies om minder vlees te eten uit hun campagne ‘Iedereen doet wat’ heeft gehaald, omdat het ‘te politiek gevoelig ligt’. Je maakt er namelijk de meeste impact mee! Nog twee argumenten. Kiezen voor een plantaardig dieet vanwege het dierenwelzijn. Waar ik dat eerst nogal overdreven vond (wat maakt een ei of zuivel nou uit?), snap ik het na wat inlezen beter. Als potentiële leghennen uit hun ei komen en haantjes blijken te zijn, worden ze vergast of versnipperd. Een koe of geit krijgt eens per jaar een baby. Ze worden vrijwel meteen gescheiden en mannetjes gaan al snel naar de slacht. Moeder heeft ze immers alleen gekregen zodat zij weer melk kan geven. Hoe wreed is dat? Ik heb het zelf zien gebeuren een paar uur na de geboorte. Ik zwoor daarna nooit meer zuivel te eten (dat heb ik volgehouden voor twee weken, beetje jammer). Dit zijn maar twee voorbeelden. De vee industrie gaat vaak gepaard met dierenleed. Mijn dierlijke product, ja ik ben nog steeds schuldig, heeft er een nare bijsmaak van gekregen. 

Je kan ook kiezen voor plantaardig eten omdat je dat gezonder vindt. Dat is niet per definitie waar. Je kan nog steeds drie hamburgers (van Beyond Meat!) per dag eten met plantaardige cheddar en mayonaise. En sommige vleesvervangers bevatten veel gekke toevoegingen. Maar bekijk eens de ‘Schijf for Life’ en zoek daarna wat op over B12 en ijzer. Volgens mij ben je dan een stuk gezonder bezig dan menig Hollander met z’n aardappel, doorgekookte broccoli, kiloknaller en vlaflip. 

Dus. Kan ik je motiveren om minder dierlijke producten te eten? Of zelfs geen? Want dat is wat de aarde hard nodig heeft. Over twee weken het praktische gedeelte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie