Afbeelding
Eetbaar Ede

Oude ambachten in stand houden op de Trapakkers: ‘Dan ontstaan de mooiste gesprekken’

19 november 2021 om 10:09 Historie

EDE ‘Het kaf van het koren scheiden’, wie kent die uitspraak niet? De mannen en vrouwen van de Trapakkers doen het nog: met een vlegel slaan op het koren om de korrels te scheiden van het vlies. Deze oude ambachten en de oude gewassen behouden en de akkers onderhouden, dat is waarom de Trapakkers in 1980 zijn aangelegd en opgericht. Iedere dinsdagochtend in het seizoen wordt er in klederdracht gewerkt op de Trapakkers en regelmatig geven ze demonstraties. 

Reijer werkt mee op het land en gaat graag mee naar de evenementen. ,,We staan regelmatig op bijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld op de Vlegeldag in Bennekom of bij de Oude Kerk in Ede. We geven dan demonstraties van het vlegelen. Kinderen krijgen een klein vlegeltje, ze vlegelen zelf en daarna malen we het meel en geven het mee. We laten zien hoe dat vroeger ging, dat is onze doelstelling. Het is heerlijk werk, echt geweldig om te doen.”

AARDAPPELS Bij de demonstraties en markten worden de aardappels verkocht, die ze zelf verbouwen op de Trapakkers. In juli en augustus worden iedere dinsdagochtend de geoogste aardappels direct verkocht vanaf het land. ,,Die aanloop op de dinsdagochtend is altijd heel gezellig”, vertelt Reijer. ,,De aardappels verkopen goed, ze zijn ook lekker. We verbouwden eerst alleen Frieslanders, maar die had veel last van ziektes. Sinds een paar jaar verbouwen we ook de biologische Alouette. Die bevalt heel goed, hij is veel minder gevoelig voor plantziektes dus we hoeven niet meer te spuiten, dat is veel makkelijker natuurlijk.”

DE TRAPAKKERS Stichting tot Behoud en Onderhoud van de Trapakkers heeft als doel om de oude ambachten en oude gewassen in stand te houden. Op de Trapakkers worden oude granen verbouwd zoals koren, tarwe, gerst, haver, rogge, spelt, maar ook tabak en sorghum, een soort mais. Het graan wordt gebruikt voor demonstraties en wordt gemalen in De Keetmolen, bij station Ede-Wageningen. De mest komt onder andere van de schaapskooi en het stro gaat hoofdzakelijk terug naar de schapen bij de schaapskooi.

SAMEN WERKEN In het seizoen wordt er iedere dinsdagochtend gewerkt op de Trapakkers, naast het gemeentehuis. Reijer is één van de ongeveer 25 mensen, de meesten komen iedere week. ,,De saamhorigheid van het samen werken vind ik leuk. Ik ben opgegroeid op een boerderij en ik had zelf ook een boerderij, ik heb altijd op het land gewerkt. Ik verbouwde bieten en bij de oogst hielp de buren elkaar. De mooiste gesprekken ontstaan dan. Mensen die nooit praten, praten wel tijdens het samen bieten schoonmaken of samen sloten uitbaggeren. Die manier van werken van vroeger op de boerderij bestaat niet meer, alles is veel groter en geautomatiseerd. Ik had vroeger acht koeien, nu moet je minstens tachtig koeien hebben anders kan het niet uit. Toen ik de boerderij alleen moest gaan doen, ben ik gestopt.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


OP DEN BERG De Trapakkers liggen op de heuvel bij de Oude Kerk in Ede, naast het gemeentehuis. De Trapakkers zijn aangelegd in 1980. André heeft zich verdiept in de geschiedenis van de gebied. ,,Op deze heuvel is altijd al landbouw geweest, dat is ook terug te zien op oude beelden. In hele oude afspraken staat ook dat vanaf de heuvel altijd vrij uitzicht op de kerk moet zijn. Landbouw op deze schuine helling was eigenlijk niet meer mogelijk, als het regende spoelde het water alles weg en stond Ede blank.”

ONTSTAAN Wim Jacobs, de huidige voorzitter, is al sinds de oprichting in 1980 betrokken bij Stichting De Trapakkers: ,,Met een aantal organisaties zoals de VVV, Vereniging Oud-Ede, de Bijenvereniging, CBTB en de toenmalige wethouder hebben we de huidige vorm ontwikkeld, met landbouw op een aantal plateaus. Sindsdien onderhouden we de Trapakkers met vrijwilligers. We hebben ongeveer 25 vaste vrijwilligers. De groep wordt wel steeds ouder, de oudste is 90. Gelukkig komen er ook steeds wel nieuwe mensen bij zodat we de Trapakkers in huidige vorm in stand kunnen houden.” 

VRIJWILLIGERSWERK ,,De meesten van ons hebben wel een agrarische achtergrond of zijn opgegroeid op een boerderij. Dat hoeft natuurlijk niet om hier te kunnen helpen, iedereen kan zich aanmelden als vrijwilliger maar je moet wel een beetje in de groep passen natuurlijk. Voor mij is het belangrijk om goed voor de natuur te zorgen. Maar het is ook gewoon gezellig, we sluiten altijd af met een drankje en in het najaar doen we een uitje. Mij hebben ze gestrikt tijdens een borrel, er waren veel bekenden en toen kon ik eigenlijk geen nee meer zeggen”, zegt Reijer lachend. ,,Het is wel belangrijk om nog een en ander te doen na je pensioen, je moet iets zoeken wat bij je past, je moet actief blijven, je bent niet afgeschreven na je pensioen, er is werk zat als je maar wil.”

Meer informatie over de Trapakkers of informatie over meehelpen? Neem contact op met Wim Jacobs via info@srvv-events.nl 

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie