William Happer
William Happer Gage Skidmore

Amerikaanse ‘klimaatoptimist’ verzorgt lezing in Barneveld

11 november 2021 om 09:08 Activiteiten

BARNEVELD De Amerikaanse natuurkundige en klimaatwetenschapper William Happer verzorgt dinsdagavond 16 november in Barneveld een lezing, die speciaal gericht is op agrariërs. In het Schaffelaartheater zal hij ingaan op het onderzoek dat hij heeft gedaan naar de gevolgen van onder meer methaan en lachgas op het klimaat. Happer wordt gezien als een ‘klimaatontkenner’, zelf ziet hij zich als een ‘klimaatoptimist’.

Happer is emeritus professor van de prestigieuze Princeton-universiteit en is gespecialiseerd in de straling in de atmosfeer. Hij vervulde functies onder de presidenten Bush senior en Clinton en was klimaatadviseur van president Trump. Op uitnodiging van de Stichting Climate Intelligence (Clintel) brengt hij begin volgende week een tweedaags bezoek aan Nederland. 

Behalve een lezing op dinsdag in Barneveld verzorgt hij er een dag eerder ook een in Amsterdam. Rode draad is zijn visie op de uitstoot van CO2. De gangbare mening is dat koolstofdioxide - dat door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas in de lucht komt - het voornaamste broeikasgas is en zorgt voor opwarming van de aarde en de klimaatverandering. 

Happer is juist niet negatief over de uitstoot van CO2. Hij ziet koolstofdioxide eerder als een zegen dan als een ramp voor het klimaat. Hij ziet bijvoorbeeld gunstige effecten van CO2 op plantengroei en dus landbouwgewassen. Deze visie zal hij uitgebreid toelichten tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Tijdens de lezing in Barneveld zal hij zijn betoog ook toespitsen op de gevolgen van het huidige klimaatbeleid voor de boeren. Volgens Happer hebben methaan en lachgas een verwaarloosbaar effect op het klimaat.

De lezing in het Schaffelaartheater vindt plaats op dinsdag 16 november van 19.00 tot 21.30 uur (inclusief inloop, introductie en borrel). Kaarten kosten 20 euro. Bij deze lezing is een QR-code verplicht. Meer informatie is te vinden op de website clintel.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie