Afbeelding
AberMedia

Grote actie voor aanpak verkeersveiligheid in gemeente Ede

10 november 2021 om 14:15 Verkeer en vervoer

EDE Om nieuwe (ernstige) verkeersongelukken in Ede te voorkomen, worden er de komende maanden flink wat maatregelen genomen door de gemeente Ede, in samenwerking met toezicht, politie en wijkteam De Dorpen. Want hoewel de gemeente Ede in vergelijking met andere gemeenten met veel buitengebied een relatief veilig wegennetwerk heeft, gebeuren er veel (ernstige) verkeersongelukken, soms met dodelijke afloop. 

Wethouder Peter de Pater (verkeer): ,,De verkeersveiligheid in de gemeente Ede is voor veel inwoners een punt van zorg. En die zorg deel ik. We zetten in deze donkere maanden extra stappen om bestuurders duidelijk te maken dat rijden met alcohol op, of met je mobiel achter het stuur niet oké is. Het is gevaarlijk voor jezelf en voor andere mensen in het verkeer.”

MONO EN BOB Deze maand komt er op abri’s (in bushokjes), posters en spandoeken langs de wegen, billboards, gemeentenieuws, social media extra aandacht voor de MONO-campagne (ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media posts) en fietsverlichting. Tijdens de decembermaand, met veel feestdagen, staat de BOB-campagne centraal (rijden zonder alcohol).

Peter de Pater: ,,We sluiten aan bij landelijke campagnes die bewezen effectief zijn. Én we kijken lokaal wat nodig is om jongeren en ouders wakker te schudden. We nemen dit heel serieus. Tegelijk: we doen wat we kunnen, maar we kunnen het niet alleen. Daarom mijn oproep: spreek elkaar aan en maak duidelijke afspraken. Op die manier hoop ik op een mentaliteitsverandering die veel persoonlijk leed voorkomt.”

We doen wat we kunnen, maar we kunnen het niet alleen. Dus spreek elkaar aan en maak duidelijke afspraken

JONGEREN De extra lokale acties zijn voor een belangrijk deel gericht op jongeren: er komen video’s over verschillende scenario’s waar alcohol in het spel is (hoe kom je veilig thuis als je meer gedronken hebt dan de bedoeling was bijvoorbeeld). De video’s komen tot stand in samenwerking met jongeren en hulpverleners in het buitengebied. Spandoeken sluiten hierop aan. Eén van de speciale acties die nog wordt onderzocht is om (jonge) bestuurders te laten rijden met alcohol op een besloten circuit, onder begeleiding van een instructeur, om zo geconfronteerd te worden met de effecten van alcohol.

CONTROLES Vanzelfsprekend blijft de politie controleren op snelheid en alcohol. Zoals elk jaar wordt op basisscholen en middelbare scholen verkeerseducatie gegeven (lessen ‘op de fiets? Even niets’) en krijgen middelbare scholieren gratis veilige fietsverlichting uitgereikt. Vorige maand heeft een bus bezoekers van een optreden bij Partycentrum de Kade veilig thuis gebracht. Dit was een wens van jongeren in het buitengebied. De bus zat helemaal vol, dus er wordt gekeken of hij vaker kan rijden bij evenementen.

ANALYSE Uit de analyse van de politie van verkeersongevallen met letsel van 1-1-2020 tot 1-9-2021 blijkt het ongevallenbeeld wisselend: tijden en locaties verschillen behoorlijk, waardoor er geen duidelijk patroon of oorzaak te vinden is qua locaties. Het beeld is dat de ernstigste ongevallen in het buitengebied plaatsvinden met als hoofd oorzaak alcohol/snelheid. Ook valt op dat er opvallend vaker door rood licht wordt gereden. De leeftijd van de slachtoffers met letsel piekt in 2020 en 2021 zo rond de 18 tot 20 jaar oud. De leeftijd van de dodelijke slachtoffers is redelijk verdeeld, maar iets hoger tussen de 18 en 25 jaar oud.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie