Luchtfoto van Voorthuizen uit juli 2020.
Luchtfoto van Voorthuizen uit juli 2020. Heliflight.nl

Opinie: ‘Brief over Voorthuizen getuigt van weinig begrip en respect’

9 november 2021 om 10:10 Opinie

Dit is een open brief aan de heer Poppe Braam. Geachte heer Braam, ik reageer op uw ingezonden brief in de Barneveldse Krant van 8 november. Met verbazing heb ik hiervan kennis genomen.

U heeft het over Voorthuizen, een prachtig dorp op de grens van Vallei en Veluwe, voor velen het mooiste en meest veelzijdige dorp van de gemeente Barneveld. Welvarend geworden door recreatie en toerisme aan de oostzijde van het dorp.

En ja, aan de westzijde, van oudsher gemengde agrarische bedrijven welke deels onder invloed van zowel regelgeving als van banken hebben moeten intensiveren. Prachtige bedrijven, met aandacht voor hun omgeving. Ik heb nooit eerder gemerkt dat Voorthuizen zich kenmerkt door een murw geslagen bevolking, mijns inziens is het tegengestelde het geval. Uw analyse is heel bijzonder.

Er is een prachtige rondweg aangelegd. Hiermee wordt de kom van het dorp ontlast. Deze rondweg is door jarenlang overleg met het dorp met veel (financiële) inzet van zowel gemeente als provincie tot stand gekomen, u geeft aan dit onnodige trajecten te vinden, wederom een bijzondere conclusie.

U hoort en ziet blijkbaar weinig meer van de omliggende natuur - ,,de vogels zijn verstomd’’ -, een nogal wonderlijke opvatting van iemand die strak tegen de Veluwe aan woont.

Uw ergste uitlating is het ‘wegzetten’ van onze hardwerkende agrarische sector door hun bedrijven te typeren als ,,een door drijfmestsporen doorsneden groene gifbelt”. Dit vind ik een uiterst kwalijke typering welke absoluut geen recht doet aan desbetreffende agrariërs in en om Voorthuizen. Al decennia is er een mest- en mineralenbeleid waarbij overbemesting niet meer mogelijk is. De sector zet zich hiervoor in.

Ik ben iemand die niet gauw reageert op ingezonden brieven, bij uw brief kon ik het niet laten, deze roept om een reactie.

U bent bestuurslid van de stichting Eerlijk Eten uit de Streek. Een mooi initiatief, waarbij een groot aantal agrariërs is aangesloten. Dat u en uw medebestuurders, waaronder de directeur van een lokale bank, de transitie in de sector wil versnellen is uw goed recht, maar dat geeft u geen vrijgeleide om de huidige agrariërs in en om Voorthuizen op deze manier te behandelen. Dat getuigt van weinig begrip en respect.

Met vriendelijke groet,
Addy Ruitenbeek, Harskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie