Kunstwerk 'Spijziging der 5000' in de ontmoetingsruimte van de Emmaüskerk.
Kunstwerk 'Spijziging der 5000' in de ontmoetingsruimte van de Emmaüskerk. Ben Bläss

‘Iedereen zaterdag welkom bij open dag Emmaüskerk’

4 november 2021 om 17:04 Religie

BARNEVELD De Protestantse Gemeente Barneveld houdt zaterdag open huis in de vernieuwde en uitgebreide Emmaüskerk. ,,Er is veel te bekijken en iedereen is van 10.00 tot 16.00 uur hartelijk welkom’’, zegt voorzitter Aaldert van der Horst van de bouwcommissie.

De kerk aan de Groen van Prinstererlaan heeft na een twee jaar durende verbouwing onder meer een grote en een kleine kerkzaal, een grote ontmoetingsruimte en een stilteruimte voor persoonlijke bezinning. ,,Alle zalen zijn vernieuwd en de jeugd heeft de bovenverdieping ter beschikking’’, vult Van der Horst aan.

DOOP EN GEDACHTENIS De grote kerkzaal wordt met name benut voor kerkdiensten en vieringen en de kleine kerkzaal voor onder meer vespers, trouwerijen en begrafenissen. In beide zalen staat een orgel. Bijzonder zijn een doopwand met een kunstwerk waarin voor elk gedoopt kind een glazen druppel wordt geplaatst. En een gedachteniswand waar tijdens een kerkdienst een wit steentje met de naam van de overledene wordt neergelegd. 

KUNST In de zijbeuk van de grote kerkzaal is de expositie ‘Kerk en Kunst’ te bewonderen met creaties van gemeenteleden. Verder heeft de Emmaüskerk zes werken van kunstenaar Bert Pulles in permanente bruikleen. Ook de glas-in-loodramen in de grote kerkzaal, de ontmoetingsruimte en de stilteruimte zijn volgens Van der Horst zeker het bekijken waard.

Duurzaamheid is voor de Protestantse Gemeente Barneveld een belangrijk thema en daarom is er zaterdag een kraam van de commissie Groene Kerk met informatie hoe dit in de praktijk vorm krijgt.

OPEN KERK ,,Behalve een onderkomen voor onze gemeente is de Emmaüskerk ook een multifunctioneel gebouw’’, benadrukt de voorzitter van de bouwcommissie. ,,Koren repeteren hier en er is plek voor bijeenkomsten van maatschappelijke en culturele instellingen, zoals Nebo, Barnevue en De Rozelaar. We willen een open kerk zijn die midden in de samenleving staat.’’

Voor bezoekers van de open dag is er zaterdag een brochure beschikbaar over de Protestantse Gemeente Barneveld. ,,En natuurlijk koffie en thee met iets lekkers’’, zegt Van der Horst. ,,We houden uiteraard volledig rekening met de coronamaatregelen, maar er is ruimte genoeg om anderhalve meter afstand te houden.’’

Een van de glas-in-loodramen in de Emmaüskerk.
Kunstwerk Corroborat in Deo - Bevestigd in God - bij de zij-ingang van de Emmaüskerk.
De grote kerkzaal van de Emmaüskerk.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie