Demissionair minister Slob.
Demissionair minister Slob. ANP / Marco de Swart

Demissionair minister: ‘Ook burgemeester Verhulst heeft recht op een eigen mening’

26 oktober 2021 om 19:40 Politiek

EDE Ook een burgemeester heeft vrijheid van meningsuiting en mag in een zelfgekozen vorm reflecteren op lokale media. Dat zegt demissionair minister Arie Slob (ChristenUnie) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op vragen uit de Tweede Kamer over het boekje ‘Stakende Stemmen’ dat de Edese burgemeester René Verhulst onlangs uitbracht.

In Stakende Stemmen vertelt Verhulst een verhaal over een digitaal platform: EdeCity. ‘Een digitaal platform voor kritische bewoners, dat zich met verve toelegt op het aan de kaak stellen van plaatselijk onrecht. Daarbij de overheid steevast neerzettend als ondoorzichtig en onbetrouwbaar’, vertelde hij er eerder over in een interview met Ede Stad. Het boek refereert niet direct aan het online columnistenplatform Ede Dorp, waarmee ook Ede Stad samenwerkt. Maar de talrijke gelijkenissen waren voor Kamerleden Peter Kwint en Renske Leijten van de Socialistische Partij (SP) voldoende om vragen te stellen aan demissionair minister Slob. Dit deden zijn ook nadat onder meer NRC kritisch had geschreven over het boek en de Edese burgemeester.

De twee wilden onder meer weten of Slob het in het licht van de afnemende lokale journalistiek - en de opkomende burgerjournalistieke platforms - gepast vond dat een burgemeester in een boek een kritisch lokale weblog ‘op de hak neemt’. De demissionair minister refereerde aan de vrijheid van meningsuiting, die ook burgemeester Verhulst aangaat. Daarnaast tekende hij aan dat de burgemeester ‘inmiddels publiekelijk op de berichtgeving heeft gereageerd en daarbij aangegeven hoe hij het in zijn boek heeft bedoeld’.

De SP’ers wilden in een vervolgvraag verder weten of Verhulst zich aan een protocol moet houden over hoe hij moet omgaan met de democratie, waar de media onderdeel van uitmaakt. Slob schrijft in zijn beantwoording dat er geen protocol is. ,,Echter, de burgemeester legt, als hoeder van de lokale democratie, verantwoording af aan de gemeenteraad. In die verantwoordelijkheid ligt het bevorderen van een transparante bestuursstijl en het beantwoorden van kritische vragen vanuit de media besloten. De burgemeester legt verantwoording af aan de gemeenteraad over de wijze waarop aan die rol invulling wordt gegeven’’, aldus de demissionair minister. 

REACTIE ,,De minister gaat wel heel eenvoudig voorbij aan het effect van dit soort uitlatingen van ambtsdragers over de mensen die hem en de lokale democratie controleren’’, reageert SP’er Peter Kwint desgevraagd. Hij blijft vraagtekens zetten bij het feit dat een burgemeester in functie een boekje schrijft over kritische lokale media. ,,Natuurlijk heeft een burgemeester vrijheid van meningsuiting. Maar de vraag is natuurlijk of hij er goed aan doet om dit te doen. En die schuift minister Slob wel heel makkelijk terzijde.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie