Ilsja Machametov voordat hij krijgsgevangen werd genomen.
Ilsja Machametov voordat hij krijgsgevangen werd genomen. Stichting Sovjet Erevel

In Leusden vermoorde Sovjetsoldaat na tachtig jaar geïdentificeerd

18 oktober 2021 om 17:11 Overig

LEUSDEN Onderzoeker Remco Reiding heeft naar alle waarschijnlijkheid één van de gesneuvelde Sovjetsoldaten die in Leusden begraven ligt, weten te identificeren. Tachtig jaar na zijn dood is de familie van Ilsja Machametov op de hoogte gebracht van de ontdekking.

Reiding, tevens directeur van Stichting Sovjet Ereveld, houdt nog wel een slag om de arm: ,,Alles wijst erop dat Ilsja hier is gestorven, maar om dat helemaal zeker te weten, is dna-onderzoek nodig.”

,,We zijn ongelofelijk blij dat hij is gevonden”, laat kleindochter Dilnaz weten. Haarmoeder, de 85-jarige Modjangoel, is het enige kind van Ilsja dat nog in leven is. 

EREVELD Op het Sovjet Ereveld liggen nog honderd soldaten die niet geïdentificeerd zijn. Deze werden op 27 september 1941 naar Kamp Amersfoort gebracht, waar zij door nazi’s behandeld als untermenschen. 

Binnen een half jaar stierven er 24 aan honger, ziekte en mishandeling. De overige 77 werden op 9 april 1942 net buiten het kamp gefusilleerd. Hun stoffelijke resten werden na de oorlog gevonden en (her)begraven op de plek die nu bekend staat als het Sovjet Ereveld.

De dochter en kleindochter van Ilsja Machametov
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie