Archiefbeeld ter illustratie.
Archiefbeeld ter illustratie. Provincie Gelderland

Gevonden wolf bij Stroe is doodgeschoten

13 oktober 2021 om 17:13 Natuur en milieu Wolf Barneveld Veluwe

STROE De dode wolf die begin oktober werd gevonden bij Stroe is doodgeschoten. Dat blijkt uit sectie en genetisch onderzoek door Dutch Wildlife Health Center (DWHC) in Utrecht, samen met Wageningen Environmental Research (WENR). Ook is nu bekend om welke wolf het gaat. Het is GW1490m. Deze wolf leefde op de Zuidwest-Veluwe.

Dat meldt BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van de twaalf provincies, onder meer voor natuur en faunazaken, op haar website. ,,De wolf is een strikt beschermde diersoort. Het doden van een wolf is niet toegestaan en strafbaar. Er loopt daarom een strafrechtelijk onderzoek naar het voorval. In het belang van dat onderzoek wordt daarom op dit moment geen verdere informatie verstrekt.’’, aldus BIJ12.

EEN PAAR De mannetjeswolf GW1490m leefde vooral op de Zuidwest-Veluwe, onder meer in de omgeving van natuurgebied Planken Wambuis tussen Ede en Otterlo. Deze wolf is in eind 2020 vanuit Duitsland via Overijssel en de Noord-Veluwe hier terecht gekomen. Hij vormde een paar met de wolvin (GW1792f), die begin maart dit jaar bij Ede is doodgereden.

LEEFGEBIEDEN In Gelderland leven volgens BIJ12 ongeveer tussen de 15 en 20 wolven. De leefgebieden bevinden zich op de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe. Buiten Gelderland is er ook nog een leefgebied op de grens van Brabant en Limburg. 

In Nederland zijn tot nu toe naast deze wolf nog vijf andere dode wolven gevonden. De andere dieren zijn bij een aanrijding om het leven gekomen. ,,Op basis van onderzoek in Duitsland blijkt dat naast verkeer illegale vervolging de tweede doodsoorzaak is voor wolven’’, aldus BIJ12.

Lees hier meer over de wolf

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie