Loïs Sohilait schrijft in de rubriek Het Groene Vingertje over thema´s op het snijvlak van opvoeden en duurzaamheid. Ze is getrouwd, woont in Barneveld en heeft drie jonge kinderen.
Loïs Sohilait schrijft in de rubriek Het Groene Vingertje over thema´s op het snijvlak van opvoeden en duurzaamheid. Ze is getrouwd, woont in Barneveld en heeft drie jonge kinderen. Pauw Media

Het Groene Vingertje: Vliegen naar de zon om de schade in te halen?

29 september 2021 om 07:57 Column

3,85 ton. Dat is de hoeveelheid CO2 die ik uitstootte met mijn vliegreis naar Zuid-Afrika. Ik was 18 en de klimaatimpact van die reis was wel het laatste wat mij bezighield. De aanleiding voor deze column over vliegen was een nieuwsbericht over Nederlanders die deze herfst massaal vliegvakanties naar de zon boeken om ‘schade’ in te halen. Tja, we hadden ook maar twee zonnige weken tijdens de zomer in Nederland en ook ik vind dat niet heel bevredigend. Je kan heel veel groene keuzes maken, klein of groot. Maar als je gaat vliegen sta je in één klap zwaar in het rood. Tegenwoordig zou ik geen eens ergens naartoe kúnnen vliegen met mijn gezin. Dat heeft alles te maken met geld, dat ik liever besteed aan een aantal weken kamperen binnen Europa. Maar ik snap het. He-le-maal. Hoe bizar is het dat we toegang hebben tot bijna alle delen van de wereld. Ik snap dat het verslavend is, wonderlijk, een ervaring om niet te vergeten. Of dat het je terug kan brengen naar een plek die meer als thuis voelt dan waar je huis staat. En als ik ooit nog eens de mogelijkheid krijg om te reizen naar Zuid-Afrika, weet ik niet of ik zo vasthoudend zal zijn aan mijn principes. In mijn beleving een ander soort reis dan die men één of twee keer per jaar maakt voor bijvoorbeeld een herfstvakantie. Tegen belachelijke stuntprijzen, waardoor ik zelfs misschien wel met mijn kroost naar de zon zou kunnen vliegen. Voor de herfstvakantie ben ik vast te laat, maar neem de volgende informatie eens ter overweging voordat je boekt.

SCHADELIJKER OP GROTE HOOGTE Een vliegtuig stoot onnoemelijk veel CO2 (en andere rare gassen) uit. Deze uitlaatgassen zijn veel schadelijker op 10 kilometer hoogte dan op de grond. Volgens ‘de Verborgen Impact’ kan je een retourtje Bali daarom vergelijken met 4 jaar autorijden. Korte vluchten zijn nog schadelijker, omdat er in het eerste vlieg-kwartier meer brandstof wordt verbruikt. Logisch dus dat de luchtvaartsector wil verduurzamen. Maar bestaat duurzaam vliegen eigenlijk wel vraagt ‘De Correspondent’ zich af? 

Het plan van de luchtvaartsector is om grotendeels op biobrandstof te gaan vliegen. Biobrandstof wordt verbouwd op landbouwgrond, waarvan een tekort is. De oplossing? Bossen en regenwouden kappen om de brandstof op te verbouwen, weer te kappen en te verbranden als biobrandstof. Snap jij het nog? Nee, ik ook niet. Zo duurzaam is dat dus niet. Ook nog steeds niet met mooie certificaten. Minder of helemaal niet vliegen is dat wel.

COMPENSEREN Doe je het toch? Je uitstoot compenseren kan via websites zoals Treesforall.nl. Compenseren door bomen te planten is heus niet dé oplossing, maar je maakt wel verschil voor hopelijk die ene keer in de paar jaar dat je het doet. Compenseren kan ook voor reisjes met de auto, openbaar vervoer of je maandelijkse energieverbruik. Als voorbeeld heb ik een retourtje Ibiza ingevuld voor twee personen. Voor €16,38 compenseer je de CO2 uitstoot van deze vliegreis. Dat zullen twee drankjes minder zijn op vakantie, dat moet wel lukken toch?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie