Afbeelding
Wouter van Dijk
OPINIE

Warme woorden vanuit Barneveld?

28 september 2021 om 07:59 Opinie

SCHERPENZEEL/BARNEVELD Een uitnodiging voor een kop koffie sla ik zelden af. Al is het maar uit beleefdheid. Toch heeft het presidium van Scherpenzeel dat gedaan, namens de hele raad, na de eerdere uitnodiging van de raad in Barneveld. Daar sta ik voor de volle honderd procent achter.

Tot mijn verbazing stuurde Lukas Scheijgrond (die van de ‘failliete bruid’) daarop een nieuwe uitnodiging voor een informele ontmoeting, met pers erbij. Die openheid is voor Barneveld best bijzonder, gezien haar gewoonte achter gesloten deuren over Scherpenzeel te praten. Maar wat me vooral in het verkeerde keelgat schoot is dat men niet over de inhoud wil spreken. Scherpenzeel wacht al sinds 15 juni op inhoudelijke garanties. Die hebben we niet voor niets gevraagd.

In januari beloofde Arnhem nog gouden bergen aan Scherpenzeel. De nieuwe gemeente zou een ‘innovatief dorpenbeleid’ krijgen, waardoor Scherpenzeel ‘echte zeggenschap’, zelfs autonomie zou houden. Onze voorzieningen zouden jarenlang zeker zijn. Dat wilden wij zwart op wit, inclusief een bestuurscommissiemodel. Want dat is binnen de Gemeentewet de enige manier om dat formeel te regelen.

BEVOOGDEND SCHRIJVEN Barneveld liet precies weten hoe ze daarover dachten. Het Barneveldse college wilde in allerijl een nieuw dorpenbeleid opstellen, maar de ChristenUnie wilde daar niks van weten. Dorpsvisies zijn leuk en aardig, maar de raad van Barneveld moet het laatste woord hebben! Lak dus aan wat ze in Scherpenzeel willen…. Ik citeer: ,,Natuurlijk moet er ook een proces voor Scherpenzeel op gang komen, maar daar gaan wij niet over.” Bijna de hele raad steunde die houding richting de beoogde bruid. Kan het nog duidelijker? Daarom vroeg onze raad aan ons college om de huwelijkse voorwaarden vooraf te regelen. Dat werd het verzoek van 15 juni jl. met daarin onze wensen en voorwaarden. De heer Luteijn weidde er enkele woorden aan: ,,Een brief die je weglegt, omdat je er niet over wil nadenken.” En als antwoord kreeg Scherpenzeel per kerende post een nietszeggende reactie van b. en w. Barneveld. Burgemeester Luteijn durfde dit antwoord, tijdens de hoorzitting in PS op 16 juni, zelfs als ‘pastorale brief’ te omschrijven. Een herderlijk, bevoogdend schrijven! Maak je niet zo druk…. Barneveld had zich moeten beseffen dat ‘t deze (rijke) bruid menens is, als we tegen onze zin tot een huwelijk worden gedwongen.

En pastorale brieven, die kan Barneveld beter aan Voorthuizen schrijven. Van hoe Barneveld daar omgaat met het Pastoriebos ben ik niet onder de indruk. Ik kom van tussen Stroe en Voorthuizen en weet waar ik het over heb. Cultuurhistorie en de wens van het dorp zijn door b. en w. terzijde geschoven voor een dealtje met een ontwikkelaar. Zo’n dorpenbeleid is precies wat Scherpenzeel wil voorkomen.

LINZENMOES We geven onze autonomie niet zomaar af. In het definitieve advies van de provincie zijn alle toezeggingen afgezwakt. Wel kwam er een zak geld om het gesprek over garanties te vergemakkelijken. Maar in Barneveld geven ze hun rondweg en stationnetje ook niet op voor een schotel linzenmoes. Tenzij de Barneveldse raad haar houding drastisch bijstelt, zie ik die garanties niet komen.

Een gesprek voor de bühne, zonder inhoud maar met fotoshoot? Mij niet gezien. Gezellig babbelen doen we wel als de Barneveldse raad Scherpenzeel geeft wat Arnhem ons in aldie keukentafelgesprekken en draagvlakmetingen heeft voorgespiegeld: echte zeggenschap,zekerheid over onze voorzieningen en dienstverlening, en een beter financieel perspectief. Totdat dat zwart op wit staat houd ik het zakelijk, en maak ik me hard voor de belangen van onsdorp. Dat is mijn eed als volksvertegenwoordiger van Scherpenzeel.

Evert van Loo (raadslid GBS), Scherpenzeel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie